Kultura

Koncert pijaniste Eugena Inđića

Autor: Jovana Mladenović
09:30 | Subota, 16 03 2019

Kragujevačka publika će u sutra od 20 sati imati retku čast da čuje svetski poznatog pijanistu Eugena Inđića, koji će nastupiti u okviru Koncertne sezone Convivium Musicum '19 u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Eugen Inđić, sin srpskog generala u jugoslovenskoj vojsci i ruske pijanistkinje-amatera, od emigriranja u SAD kada je imao četiri godine, pa do današnjih dana, dostigao je neslućene umetničke i izvođačke visine na polju pijanizma. Visoko muzičko obrazovanje je stekao prvo na Filips akademiji u Andoveru (Masačusets), a zatim i na Hravardu gde je upisao muzikologiju i kompoziciju, kao i u DŽulijard školi za muziku gde je uzimao privatne časove kod slavne Rozine Levine. Među značajnim brojem eminentnih pedagoga kod kojih se usavršavao, ističe se saradnja, a kasnije i veliko prijateljstvo sa poznatim pijanistom Arturom Rubinštajnom.

Eugen Inđić je ostvario prvi javni nastup sa devet godina u pratnji Simfonijskog orkestra Springfilda. Od tada je nastupao sa velikim brojem renomiranih svetskih orkestara uz dirigente poput Gergijeva, Bernštajna, Zinmana i drugih. Svoje vrhunsko umeće prikazao je na svim najvećim i najznačajnijim muzičkim podijumima širom planete. Aplauzi, pohvale i sjajne kritike ga prate tokom cele karijere. U varšavskom časopisu Muzički pokret napisano je: „Više od čarobnjaka klavira, Inđić je čarobnjak muzike", dok je NJujork Tajms je zabeležio: „Modeli jasnoće i neugrožena lirika, zapanjujuća lakoća, čudesna tehnička dostignuća i impresivna zvučnost. Gospodar.". Širok dijapazon njegovog umeća potvrđuje i kritika iz časopisa Politiken (Kopenhagen): „On svira Šopena kao Poljak, Debisija kao Francuz, a Prokofjeva kao ruski majstor".

Ulaz je besplatan. 

Realizacija je ostvarena uz pomoć Grada Kragujevca i podrške Filološko-umetničkog fakulteta, Muzičke škole „dr Miloje Milojević", Muzičkog centra Kragujevac i ostalih prijatelja manifestacije.