Kultura

Koncert sastava Mike Parker's Trio Theory u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 19 04 2018

Koncert sastava Mike Parker's Trio Theory biće održan sutra od 22 sata u Kontakt gaeriji SKC-a.

Njujorškom basisti i kompozitoru Majku Parkeru pridružuje se dva puta nominovani za Gremi Frank Parker (Kurt Elling Quartet) na bubnjevima, i iz poljskog Krakova, vatreni tenor saksofonista Slavek Pezda. Zajedno, oni čine džez trio sa sirovom energijom roka, osećajnošću klasike, tekstualnom paletom avangarde, i ritmičkom i harmonskom raznovrsnošću modernog džeza.

Trio je nastao u novembru 2014. i imao maratonsku turneju od 27 koncerata u 27 noći. Od tada, oni su imali preko 200 koncerata u 12 zemalja, uključujući Krokus Jazz Festival (PL), Jazzinec Festival (CZ), MediaWave Festival (HU), Jazzire Festival (RS), i Targu Mures International Jazz Festival (RO). U aprilu 2016. objavili su treći album Alive Out There, snimljen uživo na turneji 2015. Njihova jesenja turneja 2017. odvela ih je po prvi put u Holandiju i Nemačku, a u okviru aprilske turneje 2018. posetiće i Kragujevac.

„Genijalna sinteza svih muzičkih žanrova, naizgled nemogućih kombinacija Čarli Parkera sa gruvom Majkl Džeksona, začinjen prkosom dostojnim Džon Zorna … To je sve što džez treba da bude: originalan, svež, nepredvidiv, simbiotički u grupnoj improvizaciji, a sve to sa osećajem za humor.”