KulturaFoto: Facebook/Muzički centar Kragujevac

Koncert Svetskog džez orkestra muzičke omladine na Đačkom trgu

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 28 07 2019

Koncert Svetskog džez orkestra muzičke omladine biće održan sutra od 20 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, u organizaciji Muzičkog centra Kragujevac. 

Najbolji mladi džez muzičari iz celog sveta, u sklopu JM Jazz World Orchestra ( Svetski džez orkesta muzičke omladine) uvežbavaju program pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luisa Bonille.

Ovaj orkestar projekt je Međunarodne glazbene mladeži, a da bi učestvovali u radu JM Jazz World Orchestra, muzičari moraju proći oštru konkurenciju na audicijama. JM Jazz Orchestra, čini 18 vrhunskih muzičara iz 14 zemalja s pet kontinenata. Njih je međunarodni žiri izabrao kao najbolje od 143 prijavljena muzičara.

Orkestar deluje već 6 godina, a nastupio je na brojnim festivalima poput Gaume jazz festivala i Brosella jazz festivala u Belgiji, North Sea Jazz festivala u Holandiji, Montreux jazz festivala u Švajcarskoj, ATO jazz festivala u Bugarskoj, Liburnija jazz festivala u Hrvatskoj, ZG KUL na Tomislavcu te je imao zapažene koncerte u Belgiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Italiji i Sloveniji. Značajna saradnja bila je i sa Brussels jazz orkestrom i Mariom Scnheider, nastupi sa američkom pevačicom Deborah Brown, Renee Manning i Mauchom Adnet. Hector Matignon, John Rilley, Andy Mc Kee, KarlHeinz MIklin i Jim Rotondi sarađivali su i nastupali s orkestrom 2017, te prošle godine zapažen je nastup na Unicredito festivalu u Milanu s Gonzalom Rubalcabom.

Unazad nekoliko godina orkestar svake godine nastupa i na Jazz is Back festivalu BP u Grožnjanu koji će postati i stalna adresa Orkestra.

Svake godine orkestar vode dobro poznati svetski muzičari, a umetnički direktor ovog ansambla je američki trombonista, kompozitor i pedagog Luis Bonilla. Poreklom iz Kostarike, Bonilla je odrastao u Kaliforniji, te se školovao i specijalizovao za izvedbu velikog dijapazona muzičkih žanrova. Treba istaći da je svirao s velikanima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon, Toshiko Akiyoshi i mnogi drugi. Raznolikost žanrova koje izvodi, osim umeća muziciranja, otkriva i njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtevnije muzike današnjice. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy. Poslednje dve godine nastupa na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od ove godine redovni je profesor na Kunst Univerzitetu u Grazu - džez odsek.