Kultura

Koncert u SKC-u: The Cyclist Conspiracy i Crno dete

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Petak, 28 02 2020

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 20 časova održaće se koncert na kome nastupaju muzička trupa The Cyclist Conspiracy i turbo rok pank džez trio Crno dete.
 
The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće posvećena Misterijama poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“, danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. Iako u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, orkestar se trudi da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmerava ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki istok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za srcem ovog sveta. Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape. Za sada trupa iza sebe ima tri srednjesvirajuća izdanja, A Night at Café Constantinople (Balaknosapiens Recordingz 2016), nastao u saradnji sa Kirja Katerinom, čuvenom solunskom prvakinjom rebetika i narodne pesme, Mashallah Plan: Virility (Trashmouth Records 2016), kao prvo, psihodelično poglavlje pustinjske sage o potrazi za istinskom duhovnošću i El Beso De la Muerte (Inverted Spectrum Records,2019), sinematični ep inspirisan Apokalipsom. Biciklisti su imali brojne nastupe po zemlji i regionu, a trenutno rade na svom novom izdanju čiji je radni naziv  Back to the Hermetics and Martial Arts.
 
Crno dete je turbo rok pank džez trio iz Beograda. NJihova muzika je spoj slobodne improvizacije i komponovanih pesama (i instrumentala), baziranih na tradiciji nojza i psihodeličnog roka, uz elemente surfa, panka i džeza, a sve začinjeno blisko-istočnim i balkanskim ornamentima. Crno dete počinje sa radom 2010. godine kao solo projekat gitariste Damjana Brkića (Klopka za pionira,
The Cyclist Conspiracy). Grupa postaje duo 2012. kada se Milan Bukejlović (Petrol, Virvel, Triko) pridružuje na bubnjevima. Od 2018. sastav je pojačan saksofonom koji svira Tomislav Marjanović – Rale (The Cyclist Conspiracy). Do sada su objavili tri albuma komponovane muzike: Riffs (2012), DŽevad (2014), Zlatne stvari (2016) i jedan improvizovani živi album: Neponovljivo (2017).

Ulaz je besplatan.