Kultura

Kragujevac bogatiji za Orkestar akordeonista

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 06 04 2018

Pored dosadašnjih orkestara koji su nastupali pod okriljem Muzičkog centra, Simfonijskog i Gradskog kamernog orkestra Šlezinger, Kragujevac je bogatiji za  još jedan - Orkestar akordeonista. 

Orkestar akordeonista (harmonike) vodi eminentni profesor Predrag Kostović, a već prvi koncert pred domaćom publikom biće izveden 17. aprila. U sali Stare skupštine, orkestar akordeonista izvećše dela Griga, Musorgskog, Anđelisa i Zolotarjeva. 

Radi kvalitetnije muzičke sezone, Muzički centar je početkom godine sproveo anketu. Po principu slučajnog uzorka među 200 ispitanika, stručne i nestručne publike, odnosno muzički obrazovane i publike koja posećuje koncerte, a nema  muzičko obrazovanje, u evaluaciji ankete došlo se do zaključka da je održavanje koncerata u kontinuitetu preka potreba. Da kragujevačka publika s poštovanjem prati, saznaje, izražava želje za pojedinim izvođačima i programima, pokazuje veliki procenat zainteresovanih koji su kroz anketu sugerisali šta bi to u nerednim mesecima bilo značajno u okviru muzičke sezone. Značaj ankete je veliki i u smislu evidentiranja podataka o radu Muzičkog centra, kako orkestara (Simfonijski, GKO Šlezinger) tako i horova (Gradski akademski hor Liceum omladinski i dečji hor).

Renomirani svetski izvođači sa oduševljenjem prihvataju pozive Muzičkog centra za nastupe pred kragujevačkom publikom, pa će tako 13. aprila koncert održati pijanista iz Ukrajine Dmitro Čoni, dok je 19. april rezervisan za nastup poljskog pijaniste Mariana Sobule. Ovoga puta koncerti će biti održani u Univerzitetskoj galeriji.