Kultura

Kragujevac dobio biblioteku za osobe sa invaliditetom (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Četvrtak, 11 02 2021

U Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra” u Kragujevcu danas je svečano otvorena biblioteka za osobe za invaliditetom, a, ujedno, njeni korisnici mogu biti i svi ostali građani. Ova biblioteka za sada ima više do 1.000 knjiga, klasičnih, na Brajevom pismu i zvučnih, a plan je da se fond u narednom period proširi.   

U znak sećanja na prerano preminulog radnika sa invaliditetom Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” Aleksandra Markovića Saleta, otvorena je biblioteka za osobe za invaliditetom u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra”. 

Ovo je veoma značajno za Kragujevac, kao univerzitetski centar. Ova biblioteka koja je jedina javna biblioteka, koja baštini knjige svih formata, klasične, na Brajevom pismu i zvučne. Ovaj prostor je apsolutno pristupačan osobama sa invaliditetom, a to znači da su svi sadržaji u centru pristupačni za samostalno korišćenje“, rekao je koordinator Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra”, Goran Nikolić. 

U ovoj biblioteci za sada je smešteno više do 1.000 knjiga, klasičnih, na Brajevom pismu i zvučnih, a pored toga obezbeđen je specijalni računar za slabovide osobe sa sivim neophopdnim pomagalima.  

Otvaranje ove biblioteke predstavlja plod saradnje Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” i Sportskog prvirednog društva Radnički, pod čijemo je ingerencijom Centar “Iskra”. “Radnički” je opredelio prostor u multifunkcionalnoj sali u “Iskri”, a biblioteka “Vuk Karadžić” je obezbedila knjižni fond. 

Mislim da je to normalan sled okolnosti iz svega što smo radili prethodnih par godina, a da nisu samo sportski rezultati. S obzirom na to da smo drutveno odgovoran sportski kolektiv ovo je korak dalje u svemu tome“, rekao je direktor SPD Radnički, Bojan Ilić. 

Biblioteka za osobe sa invaliditetom u Centru “Iskra”, zapravo, predstavlja 10. ogranak Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”. 

Hoćemo da objedinimo sve, pa ovaj ogranak Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ nije samo za osobe sa invliditetom, već i za ostale građane. Cilj nam je da se korisnici Centra “Iskra“ osećaju prirodno, a ne izdvojeno“, rekao je direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“, Mirko Demić. 

Iz Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ najavljuju da će u narednom periodu knjižni fond u ovom ograniku biti proširen i da ima prostora za oko 3.000 knjiga. Dodaju da je u planu da se u ovom prostoru organizuju kutlurne manifestacije, kao što su književne večeri i promocije.

Galerija slika