Kultura

Kragujevac u znaku strip umetnosti

Autor: Jovana Mladenović
14:24 | Subota, 24 06 2017

Strip konferencija “Kragujevac Comic Con“ održana je na Đačkom trgu u okviru sedmog Međunarodnog festivala stripa, u organizaciji Udruženja Svet stripa, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Kragujevca. U našem gradu su priznati strip umetnici iz Italije i Srbije koji će tokom vikenda učestvovati u brojnim aktivnostima festivala. 

Reč je o festivalu koji godinama okuplja ugledne autore stripova i umetnike. Ove godine Kragujevac će ugostiti poznate autore stripa iz Italije Kristijana Spadevekija, Valtera Venturija i Klaudia Kjaverotija, čuvenog Boba Živkovića, Marka Somborca, Miodraga Ivanovića, Leonida Pilipovića, Sabahudina Muranovića, Lea Pilipovića, Milivoja Kostića, Velibora Stanojevića i Stefana Katanića kao i stručnjake za strip Zorana Stefanovića, Nikolu Dragomirovića, Milana Jovanovića, Vladimira Miloševića i Andriju Mihajlovića.

Festival, osim što je svojevrsna promocija popularne kulture, istovremeno promoviše matični grad u zemlji i regionu. Zahvaljujući Udruženju Svet stripa, Kragujevac je okupio eminentne umetnike i stručnjake ove oblasti iz Srbije i Italije. Najveći uspeh festivala je što se iz godine u godinu širi i vremenski i prostorno.

Program sedmog festivala počeo je u Novom Sadu, a u Kragujevcu tokom vikenda biće održane centralne manifestacije pa pored brojnih tribina, promocija, crtanja posveta, stvaranja ulične umetnosti, prodaje izdanja, održaće se i konkurs za strip “Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017 i najbolju ilustraciju Zagora. U okviru festivala biće predstavljen Centar za umetnost stripa i nacionalne strategije za strip u Srbiji, a održaće se godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Veoma bitan momenat ne samo za srpski strip i strip Balkana nego i za čitavo društvo, državu i region. Ono što je velika prednost stripa, a što se pokazalo i kod umetnika i kod istraživača, je da nadilazi sva ograničenja nametnuta čoveku. U prvih deset godina postojanja Udruženje je pronašlo verne saradnike unutar stripske zajednice u Šumadiji, naročito u Kragujevcu sa Svetom stripa na čelu, rekao je Zoran Stefanović, stručnjak za strip i dodao da je Grad Kragujevac prva od lokalnih samouprava u Srbiji koja je imala sluha i podržala stripare. Strip je jedna od retkih komunikacijskih alatki koje imamo za spajanje generacija, zajednice i društva.

Međunarodni festival stripa održava se od 22. do 25. juna u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.