Kultura

KST obeležava 185 godina postojanja: Premjera vodvilja "Briši od svoje žene", dodela tradicionalnih nagrada

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Četvrtak, 13 02 2020

Na Sretenje Gospodnje, 15. februara, Knjaževsko-srpski teatar, najstarije pozorište u Srba, obeležava 185 godina od svog osnivanja i postavljanja na scenu prve predstave "Fernando i Jarika" od strane "oca našeg pozorišta", Joakima Vujića. Te večeri premijerno će od 20 časova biti izvedena predstava "Briši od svoje žene" Reja Kunija, u režiji Ferida Karajice. Tradicionalno, biće dodeljeni Statueta Joakim Vujić, Prsten sa likom Joakima i godišnje nagrade teatra.

Jubilarna godina Knjaževsko-srpskog teatra posvećena je svim umetnicima koji su stvarali istoriju prvog pozorišta u Srbiji, a premijerni repertoar ove godine je pripremljen kao svojevrsan omaž nekim od najuspešnijih predstava ovdašnjeg pozorišta koje su sa velikim uspehom izvođene u posleratnom, zlatnom periodu za teatar, kao što su "Naši sinovi", "Ruženje naroda", "Briši od svoje žene"...

Zanimljivo je da je komad "Briši od svoje žene" već igran na sceni "Joakim Vjić" od 1992. do 1995. godine, a dvojica glumaca koji su tada bili deo ansambla predstave, Miodrag Pejaković i Aleksandar Milojević Lija, i sada će se u ovom vodvilju naći na "daskama koje život znače".

Ferid Karajica ne krije radost što treći put proslavlja sa Knjaževsko-srpskim teatrom neki jubilej, ali sada prvi put kao reditelj predstave: "Radio sam petnaestak puta ovde, uvek mi je bilo prijatno sa ansamblom vašeg pozorišta. Ovaj put uživao sam radeći sa sjajnom glumačkom ekipom. Odabrali smo vodvilj, u duhu proslave jubileja, karnevalski, radosno, veselo, šareno"...

U predstavi igraju Miodrag Pejaković, Aleksandar Milojević Lija, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Sanja Matejić, Jasmina Dimitrijević, Ivan Vidosavljević, Bogdan Milojević, Marija Rakočević.

Prva repriza predstave zakazana je za 18., a druga za 22. februar od 20 časova.

Svečano obeležavanje godišnjice Knjaževsko-srpskog teatra započeće vatrometom, a nakon premijernog izvođenja predstave "Briši od svoje žene" biće dodeljene tradicionalne nagrade.

Nagrada za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji - Statueta Joakim Vujić, prvi put dodeljena je kostimografu i to Milanki Berberović. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: rediteljka i predsednica žirija Anđelka Nikolić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović, kostimografkinja Jelena Janjatović i glumice Nada Jurišić i Isidora Rajković. Milanka Berberović je istaknuta srpska kostimografkinja koja je u svojoj višedecenijskoj karijeri ostvarila više od dvesta kostimografija u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu od 1997. godine, čiji je dekan bila u periodu od 2001. do 2005. godine. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu dobila je titulu profesor emeritus 2010. godine. Od 1988. godine Milanka Berberović sarađuje kao gostujući profesor na univerzitetima u Čikagu i Severnoj Karolini. Višestruko je nagrađivana za svoj umetnički rad.

Tradicionalno, biće dodeljen i Prsten sa likom Joakima Vujića i to kostimografkinji Jeleni Janjatović i godišnje nagrade kragujevačkog teatra glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

U godini jubileja očekuje se i premijera, "Ruženje naroda", koju je 1988. godine režirao Aleksandar Lukač, a i sada će se postarati za njeno postavljanje na scenu Knjaževsko-srpskog teatra. Predviđeno je da komad bude izveden u okviru obeležavanja Dana grada. 

Reditelj Marko Misisrača pripremaće premijerno komad "Naši siovi", koji je 1977. godine na scenu bio postavio Miroslav Belović.

Jubilej će "doživeti" i JoakimInterFest, pozorišni festival koji će se ove godine održati 15. put i koji je uspešno probio granice lokala, te postao prepoznatljiv kao važna kulturna manifestacija u zemlji i regionu.

Direktor KST-a, glumac Miloš Krstović, veoma je zadovoljan rezultatima koje kragujevačko pozorište beleži u poslednje vreme: "Za nama je jako uspešna sezona, odradili smo veliki posao realizujući čak 240 programa, za mnoge predstave se traži karta više, a gotovo sve se igraju pred punom salom. To nam je jaka motivacija da nastavimo dalje u istom duhu".

U 2019. godini kroz 240 realizovanih programa Knjaževsko-srpski teatar posetilo je više od 35.000 gledalaca, dok je same predstave sa repertoara gledalo njih 17.000.

Podsetimo, radi se na izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju Knjaževsko-srpskog teatra. Projekat će biti spreman do maja, a još uvek nije poznato kada će se rekonstrukciji i pristupiti.