Kultura

KST se predstavio na scenama u Rusiji i Rumuniji

Autor: Jovana Mladenović
19:00 | Utorak, 22 11 2016

Predstave Knjaževsko-srpskog teatra, „U stvari, teatar“ i „Opet plače, al’ sad od sreće“, u isto vreme učestvovale su na prestižnim međunarodnim festivalima u Rusiji i Rumuniji, što predstavlja veliki uspeh za kragujevačko pozorište.

U svojoj skoro dva veka dugoj istoriji kragujevačko pozorište prvi put gostovalo je u Rusiji, na prestižnom Međunarodnom pozorišnom festivalu „Most prijateljstva“, u gradu Joškar Ola, gde je izedena predstava „U stvari, teatar“, po tekstu Dragane Bošković. Ovu predstavu, koja je svoju premijeru na sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji imala na Sretenje 15. februara 2016.godine, režirala je Andrea Ada Lazić, a u njoj igraju prvakinja drame kragujevačkog pozorišta Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević.

Sa druge strane, ansambl predstave „Opet plače, al’ sad od sreće“ učestvovao je na pozorišnom festivalu u Piteštiju (Rumunija) u okviru takmičarskog programa festivala, na sceni Teatra AL. Davila. Takođe, ovaj komad će biti izveden i u okviru festivala „Teatros fest“ – prvog festivala profesionalnih pozorišta na srpskom jeziku u Temišvaru. Predstavu „Opet plače, al sad od sreće“ po tekstu Novice Savić režirao je Dragan Jakovljević, a glumački ansambl čine: Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Sanja Matejić, Zdravko Maletić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković, koji je i autor muzike. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, a kostime Jelena Janjatović.

Kragujevačko pozorište ovim gostovanjima potvrđuje da je jedno od najaktivnijih srpskih pozorišta južno od Save i Dunava.