KulturaFoto: Ilustracija

KUB: Projekcija filma “Leptirica“ na Đačkom trgu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Četvrtak, 25 07 2019

U okviru Kragujevačkog uličnog bioskopa, koji se drugu godinu zaredom održava u našem gradu, biće prikazan kultni domaći film “Leptirica” sutra od 21 čas na Đačkom trgu, a u slučaju kiše u holu Prve gimnazije. Kragujevčani će biti u prilici da nakon projekcije filma, razgovaraju sa rediteljem ovog ostvarenja Đorđem Kadijevićem.  

Kragujevački ulični bioskop drugu godinu zaredom omogućava svim ljubiteljima sedme umetnosti da pogledaju film na velikom platnu, pod otvorenim nebom.

Na ovaj način, Kragujevac se približio mnogim svetskim metropolama, u kojima se tradicija uličnih bioskopa neguje već decenijama, ali ono što izdvaja naš bioskop na otvorenom, jeste odabir filmova. Na repertoaru su kultni filmovi domaće kinematografije, a nakon svake projekcije sledi otvoreni mikrofon, kada je publika u prilici da razgovara sa gostujućim rediteljem, autorom prikazanog filma. ĶUB zasigurno postaje sinonim za dobar letnji provod u gradu. Vaše je samo da dođete”, poručuju organizatori Kragujevačkog uličnog bioskopa. 

“Leptirica” je jugoslavenski horor film iz 1973. koji je režirao i napisao Đođre Kadijević prema pripovetci Milovana Glišića. Glavne uloge tumače Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović. 

Kragujevački ulični bioskop organizuje agencija „Re-Kreativno DUD” u saradnji sa udruženjima „Forma” i “Inonet”, Prvom gimnazijom i Kancelarijom za mlade, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Fakulteta dramskih umetnosti, Knjaževsko-srpskog teatra, produkcije Cinnamon  i Crater studija.