Kultura

„Metaforični pejzaži“ u "Mostovima Balkana"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 30 01 2019

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“ sutra od 20 sati biće otvorena izložba grafika meksičkog umetnika Viktora Uga Riosa Olmosa pod nazivom „Metaforični pejzaži“.  

Realizacijom izložbe „Metaforični pejzaži“ nastavlja se uspešna saradnja ustanove Spomen-park „Kragujevački oktobar“ sa autorkom projekta, Leposavaom Milošević Sibinović.

Viktor Ugo Rios Olmos je rođen 1980. u gradu Meksiku. Aktuelni je profesor na FAD, UNAM kao koordinator u Ateljeu za produkciju i grafička istraživanja Karlos Olačea, i šef Kolegijuma za štampu, od 2012, profesor u Ateljeu litografije. Vodio je radionice duboke štampe i eksperimentalne grafike na Institutu za tehnologiju i visoko obrazovanje Monterej u Gradu Meksiku. Tokom deset godina predavao je na predmetima istorije umetnosti, vizuelne komunikacije, crtanje i slikanje na Institutu Don Boško. Učestvovao je u selekcijama raznih konkursa i bijenala grafike u Meksiku, Egiptu, Poljskoj, Kubi, Republici Češkoj, Peruu, Indiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Španiji i Srbiji, kao što su: 2007, VII međunarodni konkurs ekslibrisa, Glivice, Poljska; 2003, IV međunarodni trijenale štampe, Egipat; 2003, VII međunarodni bijenale umetnosti, Majdanek i Lublin, Poljska; III bijenale, Lima, Peru; 1997, IV bijenale grafike Barat Bavan, Galerija Rupenkar; Muzej likovnih umetnosti, Bopal, Indija; 2002, 2003, XI nacionalni konkurs grafike Hose Guadalupe Posada, Aguaskalientes, Ags. Olmosova dela nalaze se u kolekcijama Instituta za portorikansku kulturu, Autonomne škole likovnih umetnosti Perua, Biblioteke u Glivicama, Poljska; FAD, UNAM, Grad Meksiko, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš.  Izloženo je 18 grafika nastalih u periodu 2016 – 2018. godine, u tehnikama: akvatinte, bakropisa, litografije, lasera i monotipije.

Izložba grafika Viktora Uga Riosa Olmosa biće otvorena do 19. februara.