Kultura

Muzej "21. oktobar" učestvuje u manifestaciji "Muzeji za 10"

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Petak, 14 05 2021

Ustanova Spomen-park "Kragujevački oktobar" ove godine učestvuje u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji pod nazivom "Muzeji za 10", u sklopu koje se održava i "Noć muzeja". Posetioci će od 9 do 22 časa moći da pogledaju dokumentarnu izložbu "Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama" i stalnu muzejsku postavku.

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“, sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija. Tokom njenog trajanja biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Ovogodišnja manifestacija nosi simboličan naziv, budući da su se muzeji sa desetkom izborili sa brojnim izazovima koje je 2020. godina donela. Okosnica manifestacije je 18. maj kada je Unesko ustanovio Međunarodni dan muzeja. 

Dokumentarna izložba "Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama"

U prizemlju Muzeja "21. oktobar", pored stalne postavke, moći će da se pogleda izložba "Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama" autora Nenada Karamijalkovića, koja je otvorena 7. maja, o jednom od najstarijih vojnih grobalja u Srbiji, gde su u kontinuitetu sahranjivani i srpski i vojnici protivničkih strana od 1866. do 1944. godine.

Stalna postavka

Posetiocima je dostupna stalna, multimedijalna postavka o oktobarskoj tragediji, streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine. U okviru nje je ciklus slika "Kragujevac 1941" Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen-parku. 

Takođe se može obići i Memorijalni park, koji se prostire na površini od 352 hekstara i obuhvata 30 masovnih grobnica u kojima su sahranjeni ubijeni ljudi, a 14 grobnica je umetnički oblikovano spomenicima.