KulturaFoto: joakimvujic.com

Na 14. JoakimInterFestu sedam predstava iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 26 07 2019

Na 14. Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest, koji će biti održan od 7. do 14. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru, biće izvedeno sedam predstava pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije. 

Sve u svemu, i uprkos svemu, pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemelјen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike. Selekcija je tek malo više od pola posla. Predstoji nam još mnogo rada, pre svega organizatorima i domaćinima Festivala. Ako sve privedemo kraju kako je zamišlјeno imaćemo već ove jeseni u Kragujevcu jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji”, izjavio je selektor i umetnički direktor Festivala, Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a.  

Festival će otvoriti predstava “Tesla” grčkog pozorišta, potom će publika biti u prilici da uživa u pozorišnim komadima “Slika Dorijana Greja” Dramskog pozorišta “Nikola Vaptsarov” iz Bugarske, “Tartif” Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, “Hasanaginica” Novosadskog pozorišta, “Medejini dečaci” Pozorišta Apolo 111 iz Rumunije, “Zabava za Borisa” Pozorišta Ptuj iz Slovenije, a JoakimInterFest će zatvoriti predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” Pozorišta “Ulisis” iz Hrvatske. 

Nema nikakve sumnje da je ovo najkvalitetnija selekcija od osnivanja Festivala. Selektor je već u prvoj godini svog mandata uradio ono što je projektovao za naredne dve godine. Grad Kragujevac i Knjaževsko-srpski teatar, kao što smo i obećali, čvrsto stoje iza Savićevog koncepta. Kragujevčani će na jesen imati pozorišni festival kakav oduvek zaslužuju”, rekao je glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Krstović. 

Inače, pozorišni kritičar RTS-a, Slobodan Savić, u januaru ove godine je izabran za selektora JoakimInterFesta i tada je najavio korenite promene. Jedna od njih je da će na ovogodišnjem festivalu, umesto dosadašnjih šest, biti dodeljene samo dve nagrade i to za najbolju predstavu i specijalna nagrada grada Kragujevca.