Kultura

"Na livadici večnosti": Promocija monografije i otvaranje izložbe u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Ponedeljak, 16 09 2019

Monografija pod nazivom "Na livadici večnosti" biće promovisana sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji, kada će biti otvorena i istoimena dokumentarna izložba. 

Monografija i izložba tematski se odnose na istorijat Učiteljske škole u Jagodini, koja je kasnije prerasla u Pedagošku akademiju, a od 1993. godine u visokoškolsku ustanovu.

Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu u 2018. godini obeležio je dva izuzetno značajna jubileja: 25 godina rada Fakulteta i 120 godina od osnivanja Muške učiteljske škole u Jagodini, tim povodom publikovana je monografija Na Livadici večnosti – od Učiteljske škole do Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini (1898-2018).

Autori monografije su prof. dr Violeta Jovanović i prof. dr Ilijana Čutura. 

Monografija je urađena uz konsultovanje brojnih izvora i relevantne literature i predstavlja niz do sada manje poznatih činjenica. Dodatno, ona sadrži i bogatu fotografsko-dokumentarnu građu, a dizajn knjige uradio je profesor Slobodan Štetić. Recezenti su redovni profesori Branko Jovanović i Emina Kopas Vukašinović i dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Autor izložbe, koja je i tematski i po dizajnu komplementarna sa monografijom, jeste Jelena Zdravković, viši kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu, a dizajn je uradio profesor Slobodan Štetić. 

U muzičkom delu programa nastupiće orkestar Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Svi zainteresovani posetioci će biti u mogućnosti da izložbu pogledaju do 28. septembra 2019. godine u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu.