KulturaFoto: Zoran Petrović/GTO

Nastup violiniste Roberta Lakatoša i pijanistkinje Sanje Lukovac

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 14 09 2017

U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije večeras od 20 časova nastupiće violinista Robert Lakatoš i pijanistkinja Sanja Lukovac. Na programu će biti Debisi, Brams, Sarasate i Vjenjavski. 

Organizator koncerta je Muzički centar Kragujevac, a ulaz je besplatan.

Robert Lakatoš  počeo je da uči instrument kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u svom rodnom gradu Novom Sadu. Odrastao je u porodici muzičara, a prvi mentor bio mu je otac Imre Lakatoš. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje nastavio je na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (Zürcher Hochschule der Künste) gde je postao stipendista švajcarske Fondacije „Lira“ za izuzetno nadarene talente. Od 2015. sarađuje sa Julijanom Rahlinom na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču i pohađa doktorske studije pod mentorstvom Romana Simovića. Među brojnim prvim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmi- čenjima, posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima Pablo de Sarasate (Pamplona, Španija, 2015), Mary Smart (Njujork, 2013), Societe Generale Srbija (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima „Jeneuess Rumunia“ (Bukurešt, 2012), Andrea Postacchini (Fermo, Italija, 2011. Koncertnu karijeru, Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Turskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, SAD-u, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Kao solista, svirao je sa brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare (Španija), Krakovskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istambula, Monterej Simfonijski orkestar (Meksiko), Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, njujorški orkestar „Summit Music Festival“, Novosadski kamerni orkestar, Banjalučka filharmonija, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški Kamerni orkestar „Zürcher Hochschule der Künste – Strings“ i Janačekova kamerata. Sarađivao je sa dirigentima: Lior Šambadal, Antoni Vit, Filip Grinberg, Manuel Hernandez Silva, Eduard Šmider. Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Autonomne pokrajine Vojvodine za najboljeg mladog umetnika (2006) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina. Svira na violini koju mu je velikodušno ustupila na korišćenje Fondacija porodice Goh, i na gudalu ručne izrade Vladimira Radosavljevića. Godine 2016. postao je Tomastik artist. Akcenat u tekućoj sezoni (2017/18) predstavljaju koncerti sa Beogradskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istambula i Filharmonijom iz Malage (Španija). Takođe ga očekuje resital u Pamploni (Spanija) kao i koncert zajedno sa violinstim Julijanom Rahlinom i pijanistkinjom Sofijom Rahlin u Beču. Koncert će obuhvatiti i svetsku premijeru novog dela Antonija Parere Fonsa.

Sanja Lukovac je rođena 1988. godine u Kragujevcu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Natalije Tomić. Od dvanaeste godine polaznik je pripremne godine za mlade talente, a od šesnaeste godine postaje i student Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Nakon završenih osnovnih i master studija, usavršavanje nastavlja na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, paralelno na odsecima za klavir i kamernu muziku. Trenutno je na doktorskim studijama FMU u Beogradu, takođe, paralelno na odsecima za klavir (klasa prof. Dejan Sinadinović) i kamernu muziku (klasa prof. dr Dejan Subotić). Pohađala je brojne majstorske kurseve na kojima je imala priliku da sarađuje sa eminentnim klavirskim pedagozima. Neki od njih su: Arbo Valdma, Dajan Andersen, Aleksandar Madžar, Jurij Kot, Emanuel Krasovski, i drugi. Dobitnik je velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Izdvajaju se prve nagrade na međunarodnim takmičenjima Ella Philipp u Rumuniji 2008. godine (troetapno takmičenje klavirskih koncerata), Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu 2004. godine i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Takođe, pobednik je brojnih domaćih takmičenja, međunarodnog i nacionalnog karaktera, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu. Dobitnik je nagrada na takmičenjima u Italiji, Češkoj, Makedoniji. Nastupala je u svim značajnijim salama Srbije (Zadužbina I. Kolarca-Beograd; Sinagoga, Gradska kuća- Novi Sad; Gradska kuća- Subotica) predstavljajući se publici kao solista, sa orkestrom i kao član kamernih ansambala. Kao solista nastupala je uz pratnju orkestara: Vojvođanski simfoničari, Camerata academica, Temišvarska filharmonija, Šlezinger, orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu. Imala je prilike da sarađuje sa dirigentima: Frančesko la Vekia, Georg Koštin, Vladimir Milić, Saša Nikolovski Đumar, Željka Milošević, Mikica Jevtić, Nemanja Mitrašević. Sanja Lukovac trenutno je u zvanju docenta na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.