KulturaFoto: Arhiva - Jovan Živanović/GTO Kragujevac

Naučna konferencija i dokumentarna izložba “Jasenovac pravo na nezaborav” u Muzeju “21. oktobar”

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 04 09 2020

Povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, oslobođenja Aušvica i proboja Jasenovca,  u Muzeju 21. oktobar sutra će od 10 do 19 časova biti održane naučna konferencija i dokumentarna izložba pod nazivom “Jasenovac pravo na nezaborav”. 

Komemoraciju ovih značajnih datuma iz istorije čovečanstva pored svetskog eksperta za Holokaust prof. dr Gideona Grajfa, svečano će otvoriti preživeli dečji logoraši Jasenovca, u prisustvu visokih funkcionera Republike Srbije i predstavnika lokalne samouprave i diplomatskog kora. 

Program počinje u 10 sati prijemom gostiju i polaganjem venaca na Spomenik streljanim đacima i profesorima, potom će uslediti naučna konferencija, a za 18 časova planirano je otvaranje izložbe. 

Inače, dokumentarna izložba “Jasenovac pravo na nezaborav” premijerno je prikazana u Ujedinjenim nacijama u Nјujorku, 26. januara 2018. godine. 

Organizatori konferencije i izložbe su Spomen-park „Kragujevački oktobar”, Ministarstvo spolјnih poslova, Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Grad Kragujevac, Međunarodna ekspertska grupa GH-7, Institut za Holokaust „Šem olam“ iz Izraela, Srpsko-jevrejski centar „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj“ iz Jerusakima i Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac.