KulturaFoto: Humanitarna fondacija "Budi human" i Slavoljub Radojević

"Negri" u Teatru, prihod od ulaznica za lečenje Dušana Ostojića

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Ponedeljak, 26 04 2021

Komad „NEGRI ili Ljubov ko sočelovekom svojim“, nastao po tekstu Joakima Vujića iz 1821. godine, u režiji Anđelke Nikolić, biće izveden sutra od 19 časova u Knjaževsko-srpskom teatru. Sav prihod od ulaznica biće uplaćen za lečenje Dušana Ostojića.

"Ovaj komad napisan 1821. godine izvodi se prvi put. Možda su Joakimovim saljudima teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne; sam termin negri autor objašnjava čitaocima, kao da ga, zapravo, uvodi u srpski jezik. Danas je, međutim, jasno da kompleksni odnosi Istoka i Zapada (eufemizam za dugu istoriju tlačenja, licemerja i straha) itekako utiču na život svakog stanovnika planete. Mada kažu da je ropstvo iskorenjena pojava, još uvek viđamo odnose zasnovane na eksploataciji i represiji, ili čak aktivno učestvujemo u njima: u svojoj državi, na radnim mestima (u pozorištima kao i u fabrikama), najzad u porodicama, osnovnim ćelijama patrijarhalnog društva. „Čelovečnost“ engleskog lorda, koji nastupa humano u pojedinačnom slučaju, a prenebregava činjenicu da je sam glavni stožer i profiter nehumanog sistema, predstavlja dramski zanimljiv paradoks koji ovaj lik dovodi u vezu sa fundamentalnim licemerjem našeg doba. Nije licemerna samo korporacija koje se zaklanja iza društveno odgovornog poslovanja, nego sam licemerna i ja, kad se za trenutak osetim bolje jer sam odnela staru odeću u Svratište za decu. „Zadržite svoj sitniš – ja želim promenu“, lepo piše na grafitu na Domu omladine Kragujevac", rekla je rediteljka Anđelka Nikolić.

U predstavi igraju Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Mladen Knežević, Nenad Vulević, Miodrag Pejković, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić.

Humani građani Dušanu Ostojiću mogu pomoći slanjem SMS poruke sa sadržajem 987 na broj 

Dinarski račun: 160-6000000856442-59

Devizni račun: 160600000085704690

IBAN: RS35160600000085704690
SWIFT/BIC: DBDBRSBG