Kultura

"Note za sve": Jedini inkluzivni muzički festival u Srbiji i regionu sa osmogodišnjom tradicijom

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Ponedeljak, 30 10 2017

U organizaciji Zavoda za smeštaj odraslih lica Male Pčelice u Knjaževsko srpskom teatru održan je osmi Inkluzivni festival “Note za sve“, koji je okupio blizu 350 učesnika. 

U prepunoj sali Teatra festival je izvođenjem popularnih pesama otvorio hor domaćina "Raspevane pčelice" koji po tradiciji predvodi direktor Zavoda dr Vladica Stanojević. "Osam godina smo zajedno učili da hodamo na daskama Knjževsko srpskog teatra", rekao je otvarajući festival dr Vladica Stanojević. "Nekada nas je bilo strah da izađemo pred publiku, a danas smo inkluzivni hor sastavljen, ne samo od korisnika Zavoda, nego i od zaposlenih. Ovo je profesionalni hor, koji učestvuje u brojnim događajima koje organizuje grad Kragujevac".

Festivalu je prisustvovao i Zoran Đorđevi. ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a kako je ocenio funkcionisanje Zavoda Male pčelice čitajte OVDE. 

"Naši korisnici, njih oko 900, nalaze se rame uz rame sa sugrađanima u svim segmentima društva, posećuju sve važne događaje i manifestacije u gradu. Posebnu zahvalnost upućujem ministru Đođreviću koji je u pratnji svojih saradnika, državnih sekretara i pomoćnika, najpre posetio Zavod Male Pčelice. To niko do sada u ovih 45 godina postojanja i rada nije uradio. Time je pokazao koliko poštujete korisnike Zavoda, ali i sve ono što je rukovodstvo u prethodnom periodu zajedno sa njima uradilo", rekao je Stanojević.

Cilj festival je inkluzija, ali i borba protiv predrasuda koje vladaju u društvu. Korisnici ustanova socijalne zaštite upravo na ovakvim manifestacijama pokazuju svoje sposobnosti i talente. “Note za sve“ jedini je inkluzivni muzički festival u Srbiji i regionu, koji promoviše talenat i sposobnosti korisnika institutucija socijalne zaštite. Potrebno je samo pružiti im podršku kako bi bili još bolji. Dr Vladica Stanojević jedini je direktor takve ustanove koji nastupa sa horom Zavoda “Raspevane pčelice“. On je i ovog puta pozvao direktore svih ustanova da na isti način pruže podršku korisnicima i da mu se uskoro pridruže na sceni.

Inače, tokom festivala, posetioci su bili u prilici da u holu Teatra vide i izložbu ručnih radova korisnika Zavoda.