Kultura

Održan deveti Međunarodni inkluzivni festival “Note za sve“

Autor: Jovana Mladenović
17:34 | Subota, 20 10 2018

U organizaciji Zavoda “Male Pčelice“ u Knjaževsko–srpskom teatru održan je deveti Međunarodni inkluzivni festival “Note za sve“. Reč je o jedinom inkluzivnom muzičkom festivalu u Srbiji koji promoviše različite muzičke aktivnosti i talente korisnika institucija socijalne zaštite, dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ovo je, prema rečima direktora Vladice Stanojevića, festival ljubavi, topline, sjaja ljudske duše i stvaralaštva, festival koji šalje poruku da je čovek najveće bogatstvo svakog društva ma gde bio. 

U proteklih devet godina hor Vesele Pčelice i festival su napredovali i danas imaju punu podršku Zavoda, grada Kragujevca i resornog Ministarstva.

“Note za sve“ su izraz naše različitosti i našeg bogatstva u toj različitosti, rekla je otvarajući festival Suzana Mišić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. "To je samo jedan od načina da kroz rad i nesebično zalaganje zaposlenih u socijalnoj zaštiti otklonimo prepreke koje ljude ograničenih mogućnosti ometaju u svakodnevnom životu".

U okviru obeležavanja Dana Zavoda “Male Pčelice“, u toku je i Međunarodna likovna kolonija koja je okupila desetak umetnika iz Francuske, Bugarske, Slovenije, Ukrajine, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će svoje radove darivati Zavodu. 

Pored toga, u petak 26. oktobra, svečano će biti otvorene renovirane prostorije kuhinje, pekare, soba za posete i vešeraja.

Inače, Ustanova za zbrinjavanje odraslih lica “Male Pčelice“ osnovana je  10. novembra 1972. godine i danas ima 900 korisnika.