Kultura

Održan festival “Dragiša Nedović 2018“: Poštovanje čuvenom Kragujevčaninu i slava šumadijske "dvojke"

Autor: Jovana Mladenović
12:08 | Subota, 05 05 2018

Festival narodne muzike “Dragiša Nedović 2018“, osmi po redu, održan je na Šumadija sajmu. Festival je način da se očuva uspomena na čuvenog Kragujevčanina i na ono što je najvrednije u srpskoj narodnoj muzici, a to je šumadijska dvojka koju je on negovao.

Izvođače pesama Dragiše Nedovića pratili su Narodni ansambl Radio-televizije Srbije pod upravom Siniše Vićentijevića i Narodni orkestar “Kragujevac koncerta“ pod upravom Vlade Tucakovića. Festival je otvorio Milašin Maša Simić, predsednik Udruženje estradnih umetnika i izvođača Šumadije “Kragujevac koncert“. Udruženje “Kragujevac koncert“ je organizator festivala, a generalni pokrovitelj je grad Kragujevac.

Dragiša Nedović napisao je više od 500 pesama, srpskih narodnih, sevdalinki i dalmatinskih. Najpoznatije su “Stani, stani Ibar vodo“, “U lijepom gradu Višegradu“, “Lepe li su nano Gružanke devojke“, “Siromah sam druže“, “Kad si bila mala Mare“ i druge. Rođen je u Kragujevcu 1916. godine, a preminuo 1966. godine u rodnom gradu. 

Festival se sastoji iz dva dela - revijalnog, u kome poznati izvođači izvode pesme Dragiše Nedovića i takmičarskog u kome 11 pevača peva nove pesme. 

"Mi na ovaj način čuvamo ne samo uspomenu na Dragišu Nedovića koji je naš Kragujevčanin, Palilulac, nego i sve ono što je najvrednije u srpskoj narodnoj muzici, a to je šumadijska dvojka koju je on negovao. Dragiša Nedović je nama ostavio ono što moramo da poštujemo i što će se pevati dok bude i poslednjeg Srbina na ovoj planeti. Udruženje “Kragujevac koncert“ je od svog prvog dana, kada smo se okupili i reorganizovali, pre ravno dve decenije, odlučilo sačuva uspomenu na Dragišu Nedovića koga su nazivali “zaboravljenim autorom, nezaboravnih pesama“, kaže Dragan Bataveljić, član Izvršnog odbora Udruženja “Kragujevac koncert“.