Kultura

OKTOH: Umetnost kao dar uspomeni na streljane Kragujevčane 1941. godine

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Sreda, 09 10 2019

Koncertom mladog pijaniste Aleksandra Sinčuka iz Rusije u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u ponedeljak su otvorene 45. Oktobarske muzičke svečanosti – Oktoh. Time je označen početak jednomesečnog programa sećanja na oktobar 1941. godine. Manifestacija se nastavlja večeras, nastupom Gruzijskog kamernog orestra.

OKTOH je manifestacija koja traje od 1975. godine i predstavlja specifičan način sećanja koncertima klasične muzike koji se održavaju tokom oktobra. Lik i karakter ove manifestacije uredio je prvi Savet koji su činili eminentni stručnjaci iz oblasti muzičke kulture i muzičke umetnosti, kroz decenije održavanja, OKTOH se razvijao i unapređivao ali je zadržao kvalitet. Za 45 godina kragujevačkoj publici predstavilo se oko četiri hiljade umetnika iz zemlje i čitavog sveta, a 278 koncerata posetilo je više od 30 hiljada ljubitelja muzičke umetnosti, podsetio je Nenad Karamijalković, zamenik direktora Spomen-parka Kragujevački oktobar

U organizaciji Spomen parka ”Kragujevački oktobar”, uz podršku Muzičkog centra, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, šest koncerata umetnika iz Rusije, Nemačke, Poljske i Srbije, daruju svoju umetnost uspomenama na đake i Kragujevčane streljane oktobra 1941. godine.

U nastavku OKTOHA-a, 15. oktobra koncert će izvesti Simfonijeta Sankt Peterburg iz Rusije, 20. oktobra u sklopu manifestacije Bdenje u Muzeju ”21. oktobar” nastupiće Kragujevačko pevačko društvo. Gradski kamerni orkestar Šlezinger održaće koncert u Prvoj gimnaziji 25. oktobra, a ovogodišnje svečanosti 28. oktobra zatvoriće Zarepski klavirski trio iz Poljske.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.