Kultura

"Opet plače, al' sad od sreće" u KST-u

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Petak, 20 09 2019

Predstava "Opet plače, al' sad od sreće" biće izvedena sutra od 20 časova na sceni Joakim Vujić Knjaževsko srpskog teatra. Predstava je rađena po tekstu Novice Savića, a u režiji Dragana Jakovljevića.

Tematski zanimljiva, ova komedija napisana je dramaturški vešto, uz nesumnjivo poznavanje malovaroškog mentaliteta: razgovor petoro ljudi u čekaonici železničke stanice otkriva gotovo sve  tajne života provincijske sredine. I sve bi to moglo izgledati komediografski iščašeno i izvitopereno kad ne bi bilo istinito i sasvim mogućno u nas tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog veka. Razgovor, i sve što se dešava u čekaonici železničke stanice provincijske varošice smeštene na nekoj sporednoj pruzi upravo zbog očigledne istinitosti, uzdiže se do metaforične slike ne samo jedne sredine, nego i čitave ove zemlje.

U predstavi „Opet plače, al' sad od sreće“ igraju Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković koji potpisuje i muziku. Scenografiju je uradio Milivoje Štulović, a kostime Jelena Janjatović.