Kultura

"Osmi poverenik" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 27 01 2020

Projekcija filma "Osmi poverenik", najgledanijeg ostvarenja u Hrvatskoj u 2018. godini, biće upriličena sutra od 20 sati u SKC-u.

"Osmi poverenik" je najgledaniji film u Hrvatskoj u 2018. godini, nastao po istoimenom bestseler i više puta nagrađivanom romanu, hrvatskog pisca Renata Baretića. Sam roman je doživeo nekoliko izdanja i naravno ogroman tiraž. Reč je, po mnogima, o jednom od najkvalitetnijih i najduhovitijih romana napisanih u poslednjih 30 godina na Balkanu. Baretić je, inače, koscenarista još jednog velikog filmskog hita – “Što je muškarac bez brkova”.

Siniša je arogantan i ambiciozan zagrebački političar koji se odjednom nalazi u srcu skandala. Da bi spasila njegovu buduću političku karijeru, Vlada ga šalje na najdalje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj – Trećić, kao svog poverenika da organizuje lokalnu samoupravu. Sedam prethodnih poverenika je već palo na tom zadatku.

Na ostrvu bez telefona i interneta, punom starih ljudi koji govore gotovo nerazumljivim hrvatskim dijalektom i plejadom apsolutno najneverovatnijih likova, jedina pomoć mu stiže od mladića Tonina, obolelog od epilepsije.

Ulaz je besplatan.