KulturaFoto: D. Vučković

Otvoren 15. Joakimfest

Autor: InfoKG
16:10 | Petak, 09 10 2020

Predstavom “Gustav je kriv za sve”, koncept i režija Kokan Mladenović, pozorišta “Kostolanji Deže“ iz Subotice sinoć je otvoren 15. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Knjaževsko-srpskom teatru, koji se ove godine održava pod sloganom “Pozorište u izolovanom društvu”.

Festival su otvorili direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović i  Andrej Mažeri, pozorišni reditelj iz Bukurešta čija je predstava „Medejini dečaci“ osvojila Gran-pri za najbolju predstavu na prošlogodišnjem Festivalu. 

Joakimfest je od ove godine odlukom Grada Kragujevca, koji je i generalni pokrovitelj festivala, uvršten u program Stalnih manifestacija u oblasti kulture od  značaja za Naš Grad. Koliko god smo svesni značaja razvoja nacionalnih kultura i svega što se dešava unutar državnih granica, u prvom planu je ideja da svi, na kraju, pripadamo zajedničkom prostoru kulture u kojem fizičke, mentalne, jezičke i druge granice mogu sa lakoćom biti prevaziđene snogom i kreativnošću darovitih i nadahnutih umetnika. Loše okolnosti u kojima živimo i nimalo optimistična slika današnjeg sveta mogu, nažalost, postati izgovor da odustanemo od borbe, da se unapred predamo. Knjaževsko-srpski teatar i Međunarodni pozorišni festival Joakimfest nalaze i nalaziće načine kako da, u vremenu prepunom iskušenja, budu sa svojom publikom, koju i ovog puta žele da suoče sa važnim pitanjima, ali i da joj predoče velike, isceljujuće mogućnosti umetnosti. Naravno, svesni prisustva Božijeg bez čijeg se dopuštenja ništa ne događa i bez čije se milosti nevesela slika naše stvarnosti neće promeniti”, rekao je Krstović.  

Do 13. oktobra poklonici pozorišta iz Kragujevca i okoline biće u prilici  da pogledaju predstave iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije, koje je odobrao selektor i umetnički direktor Festivala Slobodan Savić. 

Podsetimo, Knjaževsko-srpski teatar je, u proteklih 15 godina, kao organizator festivala ugostio preko 140 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.