KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvorena izložba 21. Međunarodnog Salona antiratne karikature

Autor: InfoKG
15:30 | Subota, 02 10 2021

Otvaranjem izložbe 21. Međunarodnog Salona antiratne karikature „Kragujevac 2021“ Spomen park „Kragujevački oktobar“, počeo je program  obeležavanja Oktobarskih svečanosti koje su ove godine posvećene osamdesetogodišnjici stradanja Kragujevčana 19. 20. i 21. oktobra 1941.godine.

Od pristiglih blizu 1.000 radova međunarodni žiri selektovao je 80 koji će, uključujući i nagrađene, naredne tri nedelje biti izloženi u Muzeju „21. oktobar“. Pokrovitelj Međunarodnog Salona antiratne karikature je grad Kragujevac.

U ime svih srpskih žrtava fašizma, Kragujevac neguje kulturu sećanja nizom antiratnih manifestacija i o tome govorimo glasno. Generacije su ostavile i iznedrile čitav niz antiratnih programa ostavljajući iza sebe svojevrsni kulturni testament, obavezujući sve buduće generacije da ne idu putem zaborava, već putem sećanja. Pored Velikog školskog časa, „Oktoh-a“, jedan od tih važnih događaja je Međunarodni Salon antiratne karikature, čija univerzalnosg karaktera okuplja autore iz čitavog sveta koji svojim karikaturama šalju poruke čitljive svim ljudima bez obzira na veru, naciju, obrazovanje i jezik. Poruke koje nose ova dela razotkrivaju rat u svojoj protivurečnosti, karikiranju, podsmevaju se njegovom besmislu. Salon je uspeo da spoji dve, možda naizgled nespojive teme – rat i humor čime je svoju misiju ostvario, kao snažan mirovni program. Njegovi osnivači su pre 40 godina išli korak ispred vremena, i njihova ideja 40 godina posle živi dahom nade da se istorija više ne ponovi”, poručio je član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić.

Kada smo otvarali prvi Međunarodni Salon antiratne karikature u svetu su bila dva značajna rata sovjetsko – avganistanski i prvi Zalivski rat. Od te godine do danas u svetu je bilo 40 ratova. Umesto da nestaje potreba za ovom i sličnim manifestacijama, ona je sve veća. Svet je mnogo drugačiji u odnosu na onaj kada smo ovu priču započinjali. O tome svedoče i radovi koji prate i taj trend, ali je na njima sačuvan visok umetnički kvalitet i ozbiljna likovnost koja je na najvišem nivou sve ove godine. Zadovoljstvo mi je što je Salon, uprkos svim problemima koji traju, uspeo da animira veliki broj gradova prijatelja Kragujevca, koji dodeljujući nagradu, pridružuju svoj glas borbi protiv rata i nasilja”, rekao je predsednik Saveta Međunarodnog Salona antiratne karikature, Miodrag Stojilović.

Ove godine navršava se 40 godina od organizovanja prvog Salona 1981. godine i bez obzira na pandemiju, cilj nam je bio da, uz poštovanje protivepidemijskih mera, tradiciju ne prekidamo i organuzujemo konkurs, izložbu i dodelu nagrada, koja će biti upriličena tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“. Zahvaljujem se gradovima Pitešti, Bjelsko Bjala, Bidgošč, Siren, Karara i Ingolštat – prijateljima i pobratimima Kragujevca, Međunarodnoj asocijaciji gradova „Vesnika mira“, koji su donirali nagrade za najbolje autore i gradu Kragujevcu. U znaku nastavka negovanja kulture sećanja prema žrtvama, ove godine kada obeležavmo i 80 godina od streljanja Kragujevčana, cilj nam je bio da prikažemo sve segmente naše delatnosti za koje postoje decenije rezultata i angažujemo sve oblasti kulture i umetnosti kako bi organizovali događaje koje do sada nismo”, izjavila je direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“, Marijana Stanković.

Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti, Spomen park nastavio je promocijom Fotomonografije, autora Nikole Govedarice, kustosa Muzeja „21.oktobar“ koja sadrži bogatu foto-dokumentaciju ove kragujevačke ustanove kulture.

Kompletan program ovogodišnjih Oktobarskih svečanosti pogledajte ovde: OKTOBARSKE SVEČANOSTI: OKTOH, Bdenje, na Velikom školskom času poema "Crni dan".