Kultura

Otvorena izložba "Flower Power": Cveće autorov odbrambeni mehanizam kojim pokušava da popravi svet

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 07 05 2019

Izložba pod nazivom "Flower Power" autora Jugoslava Vlahovića, jedna u nizu iz programa Majskih svečanosti, otvorena je u galeriji Muzeja 21. oktobar, a promovisana je i istoimena knjiga crteža i antiratnih karikatura.

"Flower Power" je ciklus crteža koji je spojio oružje i cveće, isti su motivi i u knjizi, a počeo je veoma spontano pre više godina. Danas ova zbirka broji preko 65 radova koji su i ovde izloženi. Čast mi je da u ovom hramu istorije, kulture, sećanja i umetnosti izlažem svoje radove jer svaki ima određenu poruku, svaki je posebno doživljen i likovno napravljen, kaže autor Jugoslav Vlahović i ističe da uspeh izložbe prešla granice Srbije i da ju je videla publika u Kremnici u Slovačkoj, u Rumuniji. 

"Flower Power" veoma simbolično je izložena u galeriji Muzeja 21. oktobar i to u okviru Majskih svečanosti jer je autor, ilustrator karikaturista i dugogodišnji urednik nedeljnika NIN, duži niz godina član žirija Međunarodnog salona antiratne karikature. Više o crtežima i ideji stvaraoca, na otvaranju, govorio je Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Međunarodnog salona antiratne karikature.

"Izložba najavljuje jubilarni 20. Salon čiji je Jugoslav Vlahović i prvi i trostruki pobednik. Inače, svaki detalj izložbe govori o Jugoslavu kao autoru. Cveće kojim se on suprotstavlja sili i moći nije samo umetnička metafora već njegov genetski kod. Vlahović pripada generaciji ”dece cveća”, generaciji koja je stvorila mjuzikl čija je premijera bila pre pedeset godina u Ateljeu 212, Kosa. Cveće je njegov odbrambeni mehanizam kojim pokušava da popravi svet, tako da svojim delima pruža dozu nade i ohrabruje nas da ne ostanemo mirni prema sili i moći", rekao je Stojilović.

Galerija slika