KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvorena izložba “Prestonička arhitektura Kragujevca”

Autor: InfoKG
11:30 | Četvrtak, 15 02 2018

Povodom dva veka od proglašenja Kragujevca prvom prestonicom moderne Srbije, u Konaku kneza Mihaila otvorena je izložba “Prestonička arhitektura Kragujevca”, autora Veroljuba Trifunovića. Na izložbi su prikazane fotografije oko 50 najznačajnijih objekata u gradu, izgrađenih u periodu od 1818. godine do početka Prvog svetskog rata. 

Do tog perioda, do kraja Drugog srpskog ustanka, Srbi su živeli po selima, dok su u gradovima živeli samo Turci. Zaokret je napravlјen po završetku Drugog srpskog ustanka, kada je Miloš odlučio da prestonica bude u Kragujevcu i to na jedan nov graditelјski način. On se nije uselio u nasleđene turske građevine, kao dotadašnji vladari, nego je osnovao potpuno nov grad, po čemu je Kragujevac postao prvi srpski grad, kada govorimo o modernoj istoriji. Vojna bolnica, Gimnazija - najlepši školski objekat u Srbiji, prva pruga koju je Srbija sama izgradila Lapovo-Kragujevac, najmoderniji industrijski kompleks u tadašnjoj Srbiji - Vojnotehnički zavod, Podoficirska škola, zgrada Suda, zgrada “Prosvete“, “Moskve“, zvonik Stare crkve.  Kragujevac je za taj jedan vek kroz arhitekturu prošao put od balkansko-orjentalnog stila do evropske secesije sa naznakama modernizma u industriji, i sigurno je bio jedan od najznačajnijih graditelјskih centara u Srbiji, i po svom simboličkom značaju i po kvalitetu objekata koji su onda podizani. Mislim da jedna od stvari za koju treba da se borimo, da prikažemo pravo mesto Kragujevca u prošlosti, ali takođe je važno da to držimo kao reper za razvoj u budućnosti”, poručio je Veroljub Trifunović. 

Trifunović je autor vrednih knjiga o istoriji Kragujevca, pre svega arhitekture našeg grada. On je četiri decenije proveo radeći u Direkciji za urbanizam i izgradnju Kragujevca. 

Izložbu “Prestonička arhitektura Kragujevca” organizuje Narodni muzej, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.