Kultura

Otvorena "KUĆA ĐURE JAKŠIĆA" s "VINSKO RAKIJSKIM HABOM": Zašto nije replika, a hab podseća na moderan kafić? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:10 | Utorak, 09 06 2020

Na mestu starog zdanja u Karađorđevoj ulici, u kome je tokom službovanja u Kragujevcu stanovao poznati srpski pisac i slikar Đura Jakšić, izgrađena je nova kuća koja je danas zvanično otvorena. Objekat se sastoji iz dve etaže - gornji je galerijski deo namenjen dešavanjima iz oblasti kulture, dok je donji "Vinsko rakijski hab". Iako je nakon rušenja najavljeno da će biti izgrađena replika, autentična šumadijska kuća, projekat je izmenjen pa je moderan izgled objekta naziva "Kuća Đure Jakšića" izazvao mnogo polemike i podele javnosti.

ZAŠTO IPAK NIJE REPLIKA: Objekat nije nikada zaista bio Đurina kuća, već samo mesto gde je stanovao tokom rada u Kragujevcu. Na to je podsećao mural s njegovim likom, a danas ploča s nazivom i pomenuti sadržaji vezani za galerijski deo. Kao takva, nikada nije bila pod zaštitom, te niko nije bio dužan da je napravi identičnom, iako su upravo takve (replika, autentično zdanje, kuća šumadijskog stila tog vremena) bile najave koje su smirile strasti nakon što je materijal stare kuće završio na deponiji. 

Na današnjem otvaranju prikazan je igrokaz pod nazivom „Veran sam bio narodu svom”, u izvedbi glumaca Knjaževsko-srpskog teatra i režiji Dragana Jakovljevića, sastavljen od Đurinih pesama, pisama, priča.

U galerijskom delu izložene su replike poznatih Jakšićevih slika, ali i tri originalna dela pozajmljena za ovu priliku - Apostoli Petar i Pavle, portret kneza Miloša Obrenovića i ikona Vavedenje Presvete Bogorodice.

Prisutnima se na otvaranju kratko obratio gradonačelnik Radomir Nikolić rečima da je "kuća umesto spomenika mogla da postane grobnica jer je predstavljala veliku opasnost po život prolaznika", istakavši da je svestan da su nadležni u delu javnosti stavljeni na stub srama. 

Objekat je ukupne površine 360 kvadratnih metara u dve etaže. Gornji, galerijski deo namenjen je dešavanjima u oblasti kulture - izložbama, promocijama, okupljanjima umetnika... Najpre, tu su izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. Planirana je i mala knjižara posvećena velikanu srpske kulture. Odukom Gradskog veća, na neodređeno vreme ovom galerijom "gazdovaće" Narodna biblioteka Vuk Karadžić.

Podrumski deo objekta naziva "Vinsko rakijski hab" poveren je Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije posetioci će moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti. Upravo je ova etaža, inače projekat pokrenut od strane direktora pomenute Regionalne agencije Nenada Popovića, izazvao najveće polemike i podle javnosti. Niko nije očekivao izuzetno moderan prostor koji aposlutno podseća na kafić, a ne na hab. Nadležni, pak, kažu da se na tom mestu, sem originalnih proizvoda Šumadije koji bi trebalo da doprinesu razvoju njenog teritorijalnog identiteta, neće služiti ništa više od kafe i vode.

Podsetimo, radovi vrednosti 35 miliona dinara, počeli su krajem 2018. godine. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada 8 miliona dinara. 

Galerija slika