Kultura

Otvoreni čas: Holokaust u "Fugi smrti" Pola Selana

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 17 03 2019

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 16:45 sati učenici trećeg razreda Muzičke škole „dr Miloje Milojević” i sedmog i osmog razreda O.Š. „Jovan Popović” realizovaće otvoreni čas sa namerom održavanja sećanja na Holokaust.

Ovaj otvoreni čas podrazumeva integrativni pristup temi, a osmišljen je kao sinteza predmeta kontrakpunkt, srpski jezik i književnost i nemački jezik. Primenom IKT metoda (informaciono-komunikacionih tehnologija) u savremenoj nastavi učenicima se približava tema Holokausta kao sistematskog genocida nad različitim grupama ljudi tokom drugog svetskog rata kao i bečki pisac Pol Selan koji je, inspirisan ovom temom, stvorio strašnu i prelepu pesmu „Fuga smrti” koja opisuje neljudske i surove okolnosti i patnje.

Cilj je osnaživanje i edukacija mladih u borbi protiv antisemitizma, netolerancije svakog vida, agresije i predrasuda.
Međupredmetne kompetencije koje ovakav pristup ispunjava tiču se: veština za život u demokratskom društvu (sećanje na Holokaust) estetska (tumačenje i analiza umetničkog dela), veština komunikacije (javno izlaganje), veština saradnje (timski rad), veština za celoživotno učenje (metakognicija).

Posebnost ovog javnog časa čini predstavljanje teme Holokausta iz više uglova - književnost - tumačenje književnog dela sa razumevanjem njegovih žanrovskih karakteristika, tumačenje muzičkog dela - muzički oblik fuge i književnoistorijski kontekst - ratna književnost, nemački jezik - predstavljanje biografije autora i čitanje „Fuge Smrti” u originalu, na nemačkom jeziku.
Izlaganje učenika biće praćeno muzičkim nastupom studenata FILUM-a kao i multimedijanim prezentacijama i web alatima za proveru i utvrđivanje usvojenog gradiva koji se realizuje u vidu kviz pitanja na koja učenici odgovaraju putem pametnih telefona.