Kultura

Parižani oduševljeni izložbom Međunarodnog salona antiratne karikature

Autor: Jovana Mladenović
15:37 | Četvrtak, 11 05 2017

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u Kulturnom centru Srbije u Parizu u toku je izložba 18. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2015“.

Izvanredna lokacija u prestižnom četvrtom arondismanu “grada svetlosti“, naspram Centra “Žorž Pompidu“, čuvenog “Bobura“, pred kojim su uvek redovi za muzej i izložbe, i predivni prostor Kulturnog centra omogućili su da se 86 odabranih radova za katalog i izlaganje predstavi na sjajan način pred publikom jednog od najznačajnijih svetskih kulturnih centara. Već na samom otvaranju izložba Salona je skrenula pažnju publike, koja je sa velikim interesovanjem i značajnom pažnjom razgledala radove.

U prvim rečenicama zabeleženim u knjizi utisaka potencira se njena izvanredna misija tako potrebna današnjem svetu, a neko je zabeležio: “Ovo je izložba koja tera na razmišljanje“. Otvaranju je prisustvovala i Gunila Vesterberg Dipi, zamenica gradonačelnika obližnjeg Sirena, grada pobratima Kragujevca i partnera Salona. Naime grad Siren dodeljuje jednu od deset nagrada Salona, koja nosi njegovo ime. Gospođa Dipi je u knjizi utisaka zabeležila da je ovo sjajna i plemenita ideja i da je ponosna da je njen grad deo te misije.

Izložba Salona u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena do 13. maja.