Kultura

PLES U KNEŽEVOM ARSENALU: Mladi Kragujevčani jedini učesnici događaja WORK it OUT iz Jugoistočne Evrope (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 14 09 2020

U okviru evropskog događaja WORK it OUT koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine ispred 35 značajnih spomenika razvoja industrijalizacije juče od 14 sati plesali su mladi. Iz naše zemlje poruka putem plesa poslata je iz Kragujevca, iz Kneževog arsenala, čijom je izgradnjom i započela industrijalizacija u Srbiji.

Zahvaljujući Klasteru puteva kulture i putevima Tesle koji su deo Evropske rute industrijske baštine i Srbija se pridružila obeležavanju Dana evropskog nasleđa. Iz Kneževog arsenala u Kragujevcu deca su uz istu muziku i istu koreografiju zaplesala zajedno sa njihovim vršnjacima iz ostalih zemalja.

"Jako je značajno zato što smo mi jedini predstavnici ovog dela Evrope, zapravo jedini predstavnici Jugoistočne Evrope koji plešu u ritmu sa ostalih 35 lokacija. Ples je upriličen ispred Čaurnice, na mestu gde je prvi put zasijala sijalica u Srbiji i to dve godine nakon što je to svetsko čudo predstavljeno u Parizu, uz prisustvo kralja Milana i kraljice Natalije", rekla je koordinatorka Kancelarije za mlade u Kragujevcu Marija Đoković.

Izgradnjom Kneževog arsenala započela je industrijalizacija Srbije, a ovaj jedinstveni industrijski i arhitektonski kompleks sastoji se od fabričkih zgrada i radionica s kraja XIX i početka XX veka.

"Davne 1853. godine ovde je izliven prvi top i to jeste početak industrijalizacije Srbije. Prostor je dosta interesantan pre svega za zaposlene u filmskoj i muzičkoj industriji tako da je ovo prostor gde je snimana i serija Titanik, ali i mesto gde se održava i poznati Arsenal fest", podsetio je direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac, Bojan Pavlović. Muzej „Stara livnica“ svedoči o industrijskom razvoju naše zemlje, a u njemu se nalazi preko 5.800 različitih premeta, oružja, arhivskih dokumenata koji pokazuju kako su izgledale naše prve moderne fabrike u ovom delu Evrope.

"Ovo je događaj, čija suština jeste da mladi ljudi spoznaju značaj industrijskog nasleđa i da to bude njihova polazna tačka i veza da spoznaju svoje buduće obrazovanje i zanimanje, da shvate da modernih automobila ne bi bilo da nije pronađena parna mašina, da ne bi bilo računara da nije elektrifikacije", rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu. 

Galerija slika