Kultura

Počinje 6. festival „Convivium Musicum“ posvećen gudačkim instrumentima (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 09 09 2019

Internacionalni festival kamerne muzike „Convivium Musicum“, šesti po redu, održaće se u Kragujevcu od 10. do 13. septembra, a biće posvećen instrumentalnoj „kraljevskoj porodici“ – gudačkim instrumentima. 

Tokom četiri festivalske večeri od 20 sati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupaće mladi umetnici u različitim formama, od dua do kvinteta, koji će se predstaviti publici delima vrhunskih kompozitora, ali i onih koji se retko mogu čuti na ovim prostorima. 

Festival organizuje Udruženje građana „Convivium Musicum“ uz podršku grada Kragujevca.

U skladu sa inicijalnom idejom Festivala da se svake godine publici predstavi jedan ansambl iz Srbije, na otvaranju 10. septembra nastupa klavirski kvartet iz Novog Sada „Animato“, čije su članice studentkinje doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Festivalski ansambl Convivium Musicum sa pet vrsnih muzičara iz Poljske, Ukrajine i Srbije nastupaće druge, treće i četvrte večeri festivala i to u formi duo violončela i duo violina-violončelo, zatim gudačkog tria i gudačkog kvarteta, a poslednje večeri u formi gudačkog kvinteta.

Pored vrhunskih i često izvođenih dela svetskih kompozitora, festivalski ansambli će izvoditi i dela sa svetskih scena, ali koja se retko mogu uživo čuti na ovim prostorima poput tria Dohnanyi i Šostakovičevog kvarteta.