Kultura

Počinje 6. ŠIFF – "Poveži se s filmom" (PROGRAM)

Autor: InfoKG
12:30 | Sreda, 08 12 2021

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF), 6. po redu, održaće se u Kragujevcu od 9. do 12. decembra. "Poveži se s filmom" slogan je ovogodišnjeg ŠIFF-a u organizaciji Art Kvarta i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Grad je od samog početka održavanja festivala, 2016. godine, prepoznao njegov značaj, kapacitet i ulogu na kragujevčakoj kulturnoj sceni i izdašnim finansijskim sredstvima podržava realizaciju. Festival doprinosi unapređenju kulturne raznolikosti što je opredeljenje grada i kao takav prepoznat je i od strane Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije. Od ove godine pripojen je i porodici sedam filmskih internacionalnih festivala koji se održavaju u Srbiji i na taj način afirmiše grad i filmsku umetnost u gradu, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u salonu Gradske uprave.

Program  ŠIFF-a obuhvata 15 dugometražnih, četiri kratka filma, master klass montaže, gostovanja reditelja i glumaca, izložbu filmskih plakata.

Glavni program obuhvata 15 dugometražnih filmova od kojih je 13 debitantskih u takmičarskoj selekciji iz Srbije, Nemačke, danske, Franscuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će u revijalnom delu biti filmovi "Majstor i Margarita" i "Oaza", dobitnici AFIFS nagrade za montažu, najavila je Verica Nerić, direktorka festivala.

Na šestom izdanju ŠIFF-a biće dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću, jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting”. Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Otvaranje je zakazano za četvrtak u 20 sati i projekciju filma "Jedini izlaz", a festival 12. decembra zatvara film "Prolećna pesma" i proglašenje pobednika 6. ŠIFF-a. Publika je ta koja će odlučiti pobednika dugometražnog filma.

Prateći program tokom festivala besplatan je za sve posetioce i ono što se izdvaja je izložba filmskih plakata "Tragovi jednog vremena" Filmskog centra Srbije u Big Fešn Centru. "Na ovaj način želeli smo da uključimo što više Kragujevčana u festivalsku atmosferu i zato organizujemo u tržnom centru, istovremeno uključujući i najmlađe sugrađane radi stvaranja nove publike", kaže Damjana Jovanović, koordinatorka Festivala.

Projekcije filmova tokom četiri večeri ŠIFF-a su na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra. U nastavku pogledajte program.