KulturaFoto: KST Kragujevac i ŠIFF - Ilustracija

Počinje 7. Šumadijski internacionalni filmski festival u Knjaževsko-srpskom teatru

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 07 12 2022

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF), sedmi po redu,  svečano će bii otvoren sutra i trajaće do 11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru. Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Festival će sutra zvanično otvoriti filma Stric nastao u hrvatsko/srpskoj produkciji, a kragujevačka publika moći će da pogleda još 10 dugometražnih i 4 kratka fima.

Glavni takmičarski program obuhvatiće najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“. 

Nakon prikazivanja filmova publika može da razgovara sa rediteljima, glumcima, ljudima koji su učestvovali u nastanku filma. 

Gosti će biti reditelji  Darko Sinko iz Slovenije (Inventar), Ognjen Janković (Zlatni dečko), Nikola Spasić (Kristina) i Nenad Pavlović (Trag divljači), dobitnici AFIFS nagrada -   Nacionalne nagrade za najbolje montirani film Dejan Urošević (Leto kad sam naučila da letim) i Nagrade za životno delo Ljiljana Lana Vukobratović  (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Davitelj protiv davitelja… ), kao i producenti, glumci filmova Poslije zime, Balaur i Da li ste videli ovu ženu.

Prateći program obuhvatiće  master class montaže, izložbu „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1970-1979. i radionicu crtanja filmskih plakata za najmlađe.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“ uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, kragujevačke Kancelarije za mlade i Šoping centra Big Fashion.