Kultura

Počinje internacionalni festival kamerne muzike "Convivium Musicum"

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 14 03 2017

Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum, četvrti po redu, počinje večeras i trajaće do 17. marta. Okupiće vrhunske izvođače klasične muzike iz različitih evropkih gradova koji će u nestandardnim kamernim sastavima izvoditi za publiku u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije arije poznatih svetskih kompozitora.

Festival organizuje Udruženja građana Convivium Musicum uz podršku grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Šalje jasnu poruku da Kragujevac afirmiše i ceni prave vrednosti, podržava pojedince i organizacije koji svojim radom stvaraju kulturni život. Festival promoviše muziku koja ne može tako često da se čuje na muzičkim scenama ne samo grada već ni Srbije.

Iz godine u godine festival okuplja izuzetne sastave koji svojom autentičnošću privlače pažnju ne samo muzički obrazovane već i šire publike.

Festival će otvoriti veoma poseban koncert perkusija. Pred publikom će nastupiti duo Beogradskih perkusionista - Srđan Palačković i Ivan Marjanović, najavila je Ljubica Gužvić, PR festivala i dodala da je to prvi nastup perkusionista Beogradske filharmonije, instrumenata koji su u ekspanziji jer iz pozadine i ritma prelaze u prvi plan. Druge večeri festivala nastupiće Evenos gudački kvartet iz Nemačke, koji već godinama unazad pravi svoju evropsku karijeru. Kragujevački festivalski ansambl Convivium Musicum koji svake godine ima različiti sastav predstaviće se treće večeri, a gudački kvintet će podržati pijanista Boris Kraljević. Poslednje večeri u svečanoj Sali nastupiće Ansambl violončela iz Detmolda iz Nemačke.

Ulaz na amnifestaciju je slobodan, a program svake večeri počinje od 20 časova u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.