Kultura

Počinje Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con, godine devete“, gost Rufus Dejglo

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 28 08 2019

Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con, godine devete“ počinje sutra i trajaće do subote, 31. avgusta. Britanski strip umetnik Rufus Dejglo crtaće za posetioce, izložiti svoje radove i govoriti o njima. U okviru manifestacije biće održane promocije mangi, predstavljeni najbolji radovi sa konkursa "Kragujevački pobednik" i upriličeno više tribina.

Ispred striparnice Svet stripa (TPC Šumadija) sutra od 17,30 sati gost konferencije Rufus Dejglo će crtati za posetioce. Rufus Dejglo je britanski strip umetnik, ilustrator i animator. U pitanju je svetski priznat autor, u devetoj umetnosti najpoznatiji po radu na serijalima „Tank girl“ i „Sudija Dred“, kao i u magazinu „2000 AD“. Široj javnosti je ovaj umetnik ipak najpoznatiji po učešću u kreiranju vizuelnog identiteta animiranog benda „Gorilaz“, kao i animaciji filmskog blokbastera „Svemirsko zakucavanje“. Rufus je nacrtao plakat specijalno za strup konferenciju u Kragujevcu. U petak i subotu, 30. i 31. avgusta, u prostorijama Narodne biblioteke Vuk Karadžić od 16 do 20 časova govoriće o svom radu na stripu. Tom prilkom biće izloženi njegovi radovi.

Takođe, u petak i subotu na istom mestu biće organizovan bogat program, od promocije mangi, preko deljenja besplatnog fanzina o Zagoru crtača Sabahudina Muranovića Murana, predstavljanje najboljih radova pristiglih na konkurs Kragujevački Pobednik, podfestivalskog programa posvećenog azijskom stripu, premijera jednog od najboljih svetskih stripova, Maus, besplatnih stripova za posetioce, dodela diploma za polaznike škole stripa u okviru manifestacije „Leto u gradu“, mogućnosti razmene sličica za najmlađe i one mlade duhom, do centralne tribine festivala „Vera u stripu i pop kulturi“ na kojoj će govoriti episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, dr Miša Đurković, istoričar Vladimir Dobrosavljević i pisac, scenarista i aktivista u kulturi Zoran Stefanović.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Udruženje ljubitelja devete umetnosti „Svet stripa“ iz Kragujevca.