KulturaFoto: printscreen/youtube

Počinje Šumadijski filmski festival debitantskog filma, ulaznica donacija za Dimitrija i Mihajla (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Četvrtak, 17 12 2020

Šumadijski filmski festival debitantskog filma, peti po redu, biće održan od 18. do 20. decembra u Kragujevcu. "Tradicionalno i digitalno" je ovogodišnji slogan i odnosi se na svojevrsnu dvostruku realizaciju festivalskih aktivnosti. Gledaoci mogu da prate program festivala u Pozorištu za decu na tradicionalan način i onlajn iz svojih domova putem zvaničnog sajta www.siff.rs. Ovogodišnji ŠIFF je humanitarnog karaktera, pa je ulaz na sve projekcije, kao i praćenje onlajn programa, besplatan, uz donaciju za naše sugrađane, dečake Mihajla i Dimitrija Kragovića, koji boluju od teške bolesti.

Tokom tri festivalska dana predstaviće se sedam filmova iz zemlje i inostranstva koji su bili zapaženi tokom ove kalendarske godine. Filmovi iz Austrije, Ukrajine i Francuske predstavljaće internacionalni program, dok će se domaći debitantski film predstaviti sa dva ostvarenja. Dvodnevni prateći program će se odvijati onlajn i činiće ga predavanja koja će održati Maja Šuša, glumica i osnivač „Bašta Festa“, Đurđija Radivojević, rediteljka, i Stefan Ivančić, reditelj, producent i umetnički selektor „Festivala autorskog filma“.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine organizatori su obezbedili novčanu nagradu za pobednika 5. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

KAKO DA POMOGNETE MIHAJLU I DIMITRIJU

Organizator sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na festivalu. U prostoru će biti postavljene dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodiće se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima.

Ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“ sa saradnicima i uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu.

Peti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Glavni program 5. ŠIFF-a:

Petak, 18. decembar 2020.

13–15 h A.S. (25), režija Milena Grujić, Srbija.

15–17 h Svečano otvaranje 5. ŠIFFA i srpska premijera filma „Jetzt oder morgen“, režija Lisa Weber, Austrija.

Subota, 19. decembar 2020.

13–15 h „Should the Wind Drop“, režija Nora Martirosyan, Francuska.

15–17 h „Bad Roads“, režija Natalya Vorozhbit, Ukrajina.

Nedelja, 20. decembar 2020.

11–13 h „Last Days of Spring“, režija Isabel Lamberti, Francuska.

13–15 h „Lovecut“, režija Iliana Estañol, Johanna Lietha, Austrija.

15–16.30 h „Ajvar“, režija Ana Maria Rossi, Srbija.