Kultura

Počinju DANI KRAGUJEVAČKE KNJIGE (Program)

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 03 02 2020

Manifestacija "Dani kragujevačke knjige 2020" svečano će biti otvorena sutra od 18 časova u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".
   
Ova manifestacija zamišljena je tako da se kroz višednevne raznovrsne programe prikaže kragujevačka izdavačka i stvaralačka produkcija u prethodnoj godini, i to ona koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju Biblioteke. Danima kragujevačke knjige želi se da se ukaže na značaj zavičajne kolekcije, koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine.

Manifestacija ne obuhvata samo jednu vrstu stvaralaštva izraženu kroz knjižnu i neknjižnu građu, već i mnogo širi diskurs zavičajnosti – predstavlja zavičajne autore (pojedince i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu našeg grada i okoline.

Na svečanom otvaranju besediće Aleksandar B. Laković, dok će pregled kragujevačkog izdavaštva u 2019 dati Gordana Vučković i Jasmina Marković. Takođe, u okviru programa biće dodeljena Povelja za najbolju kragujevačku knjigu 2019. o čemu će obrazloženje dati stručni žiri u sastavu Violeta Jovičinac Petrović, viši diplomirani bibliotekar, Biljana Nešić, novinar i Sanja Vučković, senior grafički dizajner i umetnički direktor R&Edge). Povelju će uručiti direktor Biblioteke, Mirko Demić. Za muzički deo programa biće zadužen Damir Ivković, akordeonista.

PROGRAM