Kultura

Potpisana Konvencija o saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 15 05 2022

Grad Kragujevac i Austrijski kulturni forum potpisali su Konvenciju o saradnji, koja će biti osnov za realizaciju muzičkih, filmskih, književnih, naučnih i drugih umetničkih programa i projekata.

Konvenciju su potpisali član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić i direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam posle preduge pauze od dve godine ponovo u Kragujevcu. Svi u Srbiji svesni su snage i bliskosti naših kulturnih, ekonomskih i političkih veza, a potpisivanjem memoranduma sa gradom Kragujevcem biće ojačano tradicionalno angažovanje Austrijskog kulturnog foruma u svim kulturnim sektorima: muzici, filmu, književnosti i nauci, rekao je Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma.

- Moto Austrijskog kulturnog foruma „IZ-VAN tradicije“, posebno se dobro uklapa u univerzitetski grad koji se zahvaljujući mladom naraštaju neprestano razvija i koji se istovremeno sa ponosom može osvrnuti na dugu i bogatu istoriju, dodao je Fajks, koji je potom imao radne sastanke sa predstavnicima Univerziteta i ustanovama kulture, radi preduzimanja aktivnosti po osnovu potpisanog dokumenta o saradnji.

- Na uspostavljanje saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom gledamo sa puno optimizma, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Svoje veoma produktivne programe predstavljaju u 30-ak zemalja, a samo u našoj zemlji realizuju preko 100. Imajući u vidu njihov kvalitet obrazovanja, posebno na visokoškolskim umetničkim ustanovama verujem, dodao je, da ćemo moći nešto da naučimo, steknemo neka nova iskustva, uspostavimo još više kriterijume a sve to u celini može da se odrazi na unapređenje kulturne scene grada Kragujevca. Jedan od važnih segmenata oblasti kulture interkulturni dijalog čemu težimo, a težimo i ka uspostavljanju saradnje sa relevantnim kulturnim centrima a Austrijski kulturni forum, svakako je jedan od njih, zaključio je Bjeletić.