KulturaFoto: Pozorište za decu

Pozorištu za decu dve nagrade u Beogradu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Utorak, 02 11 2021

Pozorište za decu Kragujevac je sa predstavom “Tihi dečak”, u režiji Tina Grabnara, osvojilo dve glavne nagrade na Festivalu Asitež-a Srbije u Beogradu. Zapravo, “Tihi dečak” je osvojio nagradu za najbolju predstavu po mišljenu stručnog i žirija pedagoga festivala. 

Na ovogodišnjem festivalu, koji je održan pod sloganom “FAS se piše zajedno”, izvedeno je 10 predstava.  

Zbog izuzetno hrabre i zahtevne teme kojoj je pristupljeno sa velikom stvaralačkom energijom i originalnim pozorišnim rešenjima, stručni žiri je odlučio da nagradu dodeli predstavi Tihi dečak Pozorišta za decu iz Kragujevca. Ansambl koji je disao kao jedno, ljudsko telo kao jedini rekvizit, pristup prijemčiv i deci i odraslima, učinio je da se ova predstava zaista izdvoji u izuzetnoj selekciji koju je FAS doneo ove godine. Ako pozorište nije igra, onda nije ništa – a mi smo imali priliku da pogledamo predstavu koja ni iz čega, a uz pomoć mašte, nemuštim jezikom, priča priču o nepričanju. Predstava usredsređena na glumačke potencijale – telo, glas, pokret – poziva decu da se integrišu u normalnost drugih, drugačijih – poziva sve nas da se odvojimo od samozaljubljenosti i samodopadanja i da se približimo ljubavi. Rediteljski promišljena, dramaturški vizionarska, uklopljena u odmereni muzički i kostimografski okvir – predstava - dramski proces, predstava melem i rana istovremeno”, navodi se u obrazloženju stručnog žirija, koje je objavljeno na Facebook stranici FAS/ Festival Asiteža Srbije.

Podsetimo da je kragujevačko Pozorište za decu sa predstavom “Tihi dečak” nedavno pobedilo i na prvom Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti u Mostaru , a uz to je osvojilo i nagradu za najbolju režiju (Tin Grabnar) i nagradu za glumačko ostvarenje koju je dobio Milomir Rakić.