KulturaFoto: Akademsko pozoriste SKC/facebook

Predstava "Kralj Ibi" najbolja na "Zlatnoj kulisi", oduševila i stručni žiri i publiku

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Ponedeljak, 19 03 2018

Najbolja predstava u celini četvrtog Festivala amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa“, održanog od 15. do 18. marta u svečanoj Sali PMF-a, je komad "Kralj Ibi" Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja. Ova predstava donela je i nagradu za najbolju režiju Igoru Pavloviću, a nagradu za najbolju ulogu Srđanu Tomiću i Gordani Adamov, te specijalnu nagradu za dizajn svetla i zvuka, kao i za scenografiju i kostim.

Nagrade stručnog žirija

Predstava "Kralj Ibi" prvonagrađena je "zbog jedinstvenog i originalnog izraza, monumentalne glumačke igre potkrepljene vrhunskom kolektivnom igrom, bravuroznog sklada scenskog pokreta i režije, izgrađivanja pozorišne igre koja nadmašuje okvire festivala, ali i profesionalnog pozorišta u Srbiji i staje rame uz rame sa najboljim evropskim teatrima", navodi se u obrazloženju žirija.

"Zbog novog čitanja klasične antičke tragedije, a preciznog ostanka na koloseku antičkog stiha i glumačke svedenosti", druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je komadu "Antigona" Omladinskog pozorišta Vožd iz Mišara.

"Zbog lakoće u glumačkom izrazu, rediteljske i scenske ujednačenosti, jasno vođenog žanra", treća nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je komadu "Preljubnici" Pozorišta Kulturnog centra Radoje Domanović iz Rače.

"Zbog mudre i na momente genijalne rekonstrukcije često postavljanog dramskog teksta, veoma složenih, a neopterećujućih postupaka, hrabrosti i pomeranja granica pozorišnog stvaralaštva", nagrada za najbolju režiju dodeljena je Igoru Pavloviću za režiju predstave "Kralj Ibi".

"Zbog neverovatne unutrašnje i spoljašnje transformacije, inteligentnog vođenja glavnog lika izuzetno zahtevnog komada koji je u isto vreme na tankoj liniji laganog i kolosalnog", nagrada za najbolju ulogu dodeljena je Srđanu Tomiću za ulogu kralja Ibija u istoimenoj predstavi.

"Zbog izuzetno tačnih i mudro vođenih govornih radnji, sugestivnosti u glumačkom izrazu i odlično izgrađene uloge zasnovane na veoma zahtevnoj antičkoj tragediji", nagrada za najbolju ulogu dodeljena je i Dušanu Simiću za ulogu Kreonta u predstavi "Antigona". 

"Zbog ogromnog talenta, mudrog vođenja lika u svakom trenutku predstave, lakoće u igri i nadahnute transformacije", nagrada za najbolju ulogu dodeljena je i Gordani Adamov za ulogu Majke Ibi u predstavi "Kralj Ibi".

"Zbog hrabrosti, otvorenosti i velike požrtvovanosti da se uhvate u koštac sa mnogim problemima današnjice", specijalna nagrada za društveno angažovani pristup u stvaralačkom procesu dodeljena je predstavi "Dragi tata" Studija glume Teatra 011 iz Beograda.

"Zbog efektnog zvučnog i vizuelnog dojma koji u celokupnom toku predstave nadmašuje produkcione zahteve profesionalnih pozorišta, a gledaoca ostavlja bez daha", specijalna nagrada za dizajn svetla i zvuka dodeljena je predstavi "Kralj Ibi". 

"Zbog osobenosti teme i preciznih, a veoma specifičnih pozorišnih postupaka", specijalna nagrada za jedinstven scenski izraz dodeljena je komadu "Himmelweg" Akademskog pozorišta "Branko Krsmanović" iz Beograda.

"Zbog brilijantno osmišljenog scenskog prostora, genijalnih kostimografskih rešenja i funkcionalno iskorišćene rekvizite", specijalna nagrada za scenografiju i kostim dodeljena je predstavi "Kralj Ibi".

Nagrade žirija učesnika

Najboljom predstavom proglašen je komad "Kralj Ibi". Nagradu za mušku glumačku bravuru „Dragomir Bojanić Gidra” poneo je Srđan Kner za ulogu Bugrelava u predstavi "Kralj Ibi". Nagradu za žensku glumačku bravuru „Mileva Žikić” dobila je Jovana Petrović za ulogu Milice u predstavi "Dragi tata".