Kultura

Predstava „Peščanik" na PMF-u

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 11 06 2018

Predstava „Peščanik", po romanu Danila Kiša, a u režiji Kostadina Stojadinova, u izvedbi Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac, biće odigrana sutra od 20 sati u sali PMF-a.

Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac završetak sezone obeležilo je premijerom predstave „Peščanik", po romanu Danila Kiša, a u režiji Kostadina Stojadinova. Predstava „Peščanik“ rediteljski je prvenac i prvo predstavljanje članova Dramske sekcije SKC-a. Kao nova predstava pozorišne produkcije SKC-a, od sada će se izvoditi kako na matičnoj sceni, tako i na pozorišnim festivalima zemlje i regiona. 

Predstava „Peščanik" je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora“. U osnovi „Peščanika" je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja,beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom“.

Uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović, Tatjana Nikolić.

Ulaznica staje 150 dinara, a uz indeks ili đačku knjižicu 100 dinara.