KulturaFoto: Ivan Stojanović - Facebook/Savremeno pozorište Kragujevac

Predstava Savremenog pozorišta “Nacija” u Domu omladine

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 11 02 2020

Predstava Savremenog pozorišta “Nacija” biće odigrana sutra od 21 čas na Maloj pozorišnoj sceni “Slaja” u Domu omladine. 

U svojoj knjizi ''Zašto je Beketova drama ''Čekajući Godoa'' bila toliko popularna među zatvorenicima'' Didarul Islam napisao je: ''U menzi zatvora Sen Kventin, 19. novembra 1957. godine, organizovana je pozorišna predstava za zatvorenike. Članovi trupe ''Glumačka radionica'' iz San Franciska izveli su komad ''Čekajući Godoa''. Direktor trupe seća se da je tu bilo oko 1.500 zatvorenika i da je za vreme predstave vladala apsolutna tišina. Na kraju pozdravlјeni su vriscima, povicima i najvećim aplauzom koji su ikada dobili''. Za ovu knjigu i citat saznao sam kasno da bi mi pomogli u radu na predstavi ''Nacija'', ali na vreme da shvatim da sam na pravom putu. Zapravo, od prve ideje o predstavi znao sam da je pravim za svojevrsne zatvorenike, ali sa bitnom razlikom da su ovi zatvorenici smisao zanemarili, a nije im oduzet. Čitajući dramu ''Čekajući Godoa'' imao sam problem da shvatim svaku Beketovu rečenicu. Mislim da i dalјe ne shvatam svaku, ali nikada nisam imao problem da razumem odakle te rečenice dolaze. U jednom momentu u drami Vladimir kaže: ''Opkoračene nad grobom teško se porađaju. Grobokopač iz rake zavlači klјešta da olakša porođaj. Vazduh je ispunjen našim kricima. Ali navika je veliki anestetik.'' Okolnosti zbog kojih je nastao apsurdizam, mi ponovo (ili i dalјe) živimo. Čineći priču lokalnom, odvojili smo se od drame ''Čekajući Godoa'' i počeli da koristimo segmente i motive iz distopijskih romana. Želeo sam priču o dva prijatelјa koji i pored represije sistema i dalјe ne nalaze u sebi snagu da nešto promene i nastala je ''Nacija'' – distopijska priča o prijatelјima koji na groblјu knjiga čekaju smisao”, rekao je reditelj predstave Miloš Milovanović.

U predstavi igraju Đorđe Đoković i Bratislav Janković. Za kostime i likovni dizajn bila je zadužena Ana Kolbjanova, dok je muziku komponovao Dragoslav Tanasković.