KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Predstave slepih i slabovidih lica u Pozorištu za decu i mlade i Knjaževsko-srpskom teatru

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 02 06 2023

Okružna organizacija Saveza slepih Srbije Kragujevac će u okviru projekta ,,Svetlost u tami“ ugostiti Kazalište „Novi život“ iz Zagreba, čiji će profesionalni glumci – slepa i slabovida lica za kragujevačku publiku odigrati dve predstave – jednu za decu, a drugu za odrasle, uz besplatan ulaz.

Predstava za decu „Bijeli klaun“ biće odigrana u subotu 3. juna sa početkom u 17 časova u Pozorištu za decu i mlade, dok je predstava za odrasle „Ne daj se, Njofra!“ zakazana za nedelju 4. jun u 19 časovai na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Zahvaljujući projektu inovativnog karaktera, koji se realizuje u saradnji sa hrvatskim Savezom slepih, u Kragujevcu će slepa lica prvi put moći da prate predstavu, prilagođenu njihovim potrebama, a koju će odigrati glumci najstarijeg pozorišta za slepe i slabovide ,,Novi Život“ iz Zagreba. Predstva je namenjena svim gledaocima bez obzira na to da li imaju neki vid invaliditeta. Za osobe sa senzornim oštećenjem vida, putem uređaja biće audio deskriptivno opisana sva dešavanja na sceni, dok su za gluva lica obezbeđeni tumači Znakovnog jezika.

Kazalište „Novi život“ iz Zagreba kroz interpretaciju brojnih predstava namenjenih za slepa i slabovida lica utiče na njihovo aktivno delovanje u kulturnom životu bez predrasuda a sa druge strane senzibiliše društvenu zajednicu o mogućnostima i kreativnosti slepih u kulturnom životu. Na ovaj način promoviše se i kulturna inkluzija koja je od izuzetnog značaja i za potpunu društvenu inkluziju, ističu organizatori. Svaki posetilac će moći u potpunosti da doživi scensku umetnost bez obzira da li ima neku vrstu invaliditeta ili ne, a uz pomoć audiodeskriptivnih uređaja slepim licima omogućiće se potpuni doživljaj scenskih dešavanja.

Planirane predstave za odrasle i decu nisu namenjene samo slepima već svim zainteresovanim građanima koji neguju posete pozorištima i imaju izražena interesovanja za inkluzivnu kuluru i umetnost.

Projekat „Svetlost u tami“ Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac,  podržan je od strane Grada Kragujevca u okviru Javnog konkursa za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata/manifestacija u oblasti kulture iz budžeta grada Kragujevca u 2023. godini, čiju su realizaciju obezbeđivanjem termina za izvođenje predstava pomogli  Knjaževsko-srpski teatar i Pozorište za decu u mlade. Ulaz za sve zainteresovane koji žele da prate predstave je besplatan.