Kultura

Predstavi JDP-a „Zašto je poludeo gopodin R?" Gran Pri na JoakimFestu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 13 10 2020

Žiri 15. JoakimFesta jednoglasno je doneo odluke o nagradama koje su pripale učesnicima pozorišnog festivala. Gran-Pri, nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?“ u režiji Boba Jelčića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma.Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji. 

Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance - muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu. 

Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka. 

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljena je (ravnopravno) Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada, rediteljke Sonje Petrović. 

Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i  eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici „živi brzo umri mlad“.

Sve odluke su donete jednoglasno.

Žiri je zasedao u sastavu: Andrej Mažeri, pozorišni reditelj (Rumunija); Nikola Milojević, glumac (Srbija); Ivanka Apostolova Baskar, vizualni dramaturg (Severna Makedonija), predsednica žirija.