Kultura

Predstavi KO NEMA U VUGLA, GUGLA dve nagrade na 12. Festivalu "Mali Joakim"

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Petak, 15 11 2019

Na 12. Festivalu za decu i mlade "Mali Joakim", održanom u Lazarevcu, tinejdž predstava kragujevačkog Tetara "Ko nema u vugla, gugla", pripale su dve nagrade - za scenografiju Ani Kolbjanovoj i Slađani Kilibardi i za glumačko ostvarenje Katarini Janković za ulogu Ines Vesić.

Festival za decu i mlade "Mali Joakim" je održan u Lazarevcu od 1. do 8. novembra. Odigrano je sedam predstava po izboru rediteljke Anđelke Nikolić. Žiri je bio u sastavu: Ljubica Beljanski-Ristić, predsednica, Milivoje Mlađenović i Dragana Miloševski-Popova, članovi.

Žiri je odlučio a predstavi "Ko nema u vugla, gugla dodeli dve nagrade "Mali Joakim": za scenografiju Ani Kolbjanovoj i Slađani Kilibardi i za glumačko ostvarenje Katarini Janković za ulogu Ines Vesić.

"Ovogodišnji "Mali Joakim" ukazuje da predstave profesionalnih pozorišta za decu i mlade stvarane u uslovima savremenog životnog konteksta, postaju kulturna ponuda naglašenog društvenog angažmana. To potvrđuje nastojanje da se istražuju nove forme koje ostvaruju neposrednu komunikaciju sa mladom publikom i otvaraju prostor za preispitivanje aktuelnih tema odrastanja i problema sa kojima se suočavaju deca i mladi  u složenom svetu koji ih okružuje. Prikazane predstave otvaraju i tabu teme, pružaju pogled iz različitih uglova na sve sfere sveta dece i mladih, pokazuju osetljivost za razvojne i saznajne osobenosti mlade publike, provokativne teme za tinejdž uzrast. Kao vrlina festivala ističe se tendencija da se predstave za decu i mlade oslobode dugo prisutnog ulagivačkog pristupa. Ohrabruje i permanentno istraživanje izvođačkih formi kao i posvećenost negovanju kulturne baštine i knjige. Pozorišta za decu su hrabro krenula u susret novim izazovima i novim pozorišnim energijama."