Kultura

Predstavljanje knjiga "Autobusom po Jerusalimu" i "Naslednici vremena" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 11 09 2018

Na letnjoj sceni SKC-a sutra od 20 časova biće predstavljene knjige „Autobusom po Jerusalimu“ Pola Polanskog  i „Naslednici vremena“ Nenada Glišića.

Knjiga „Autobusom po Jerusalimu“ Pola Polanskog predstavlja jedinstveno pesničko svedočenje o Jerusalimu koji se u monoteističkim religijama poteklim sa tog mesta smatra svojevrsnim centrom sveta. Pronicljive pesme jezika koji jednostavno teče, a čija poetika pre svega leži u suptilnoj ironiji trenutka koju pesnikovo oko beleži i ostavlja večnosti na sud. Polanski je dokazani pesnik u najboljoj tradiciji američkog dvadesetovekovnog pesništva koji svesno bira da se drži, ne po strani, već u samom centru događaja i vrenja.  Knjiga pesama „Autobusom po Jerusalimu“ predstavlja novu kockicu koju je naša publika dobila kako bi nastavila sa sklapanjem mozaika o opusu ovog začudnog i vrednog pesnika koji živi među nama. 

Zbirka pesama „Naslednici vremena“ Nenada Glišića je trinaesti samostalni naslov ovog autora. „Naslednici vremena“ predstavljaju novu poetičku epizodu autora, jedan svojevrsni eksperiment u kome su neke od večnih tema, kao što su: vreme, snovi, reči i simboli, propuštene kroz onirički, pesnički filter. 

Obe knjige su objavljene u ediciji „Pod presom“ mladenovačkog izdavača „Pressing“, koja najavljuje dalje objavljivanje dela ovih pesnika.