Kultura

Predstavljanje knjige „Teško u glavi“ Vladimira Milojkovića u SKC-u

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 03 08 2021

Knjiga „Teško u glavi“ Vladimira Milojkovića biće predstavljena na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra Kragujevac sutra od 20 časova.

RAZGOVOR O POEZIJI
Nema reči čistih i nevinih značenja, jer one sve već pripadaju sistemu kulturne proizvodnje i prometa značenja koji nas okružuje, u njemu pretpostavljenim kulturnim i političkim kontekstima upotrebe i zloupotrebe reči kojima sami kao bića reči ili baš kao ljubitelji poezije pripadamo. Pesnik je onda onaj koji se izražava ne iskazom, nego makazama i neposrednom intervencijom u pretpostavljeni kontekst i u sam tekstualni proizvod i promet, gde isecajući reči iz sistema reprodukcije, značenje stvara novu kompoziciju kao provokaciju novog smisla.
(Borislav Prodanović, Poezija se piše makazama)

Vladimir Milojković je rođen 1978. godine u Subotici. Završio je akademske studije iz pedagogije vizuelne umetnosti i specijalizovao se za rad sa decom sa autizmom, na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Objavio je dve knjige poezije; „Razgovor sa Hertom“ (SKC Kragujevac, edicija „Prvenac“, 2014.) za koju je nagrađen za najbolji neobjavljen rukopis mladog autora, i „Teško u glavi“ (Presing, edicija „Pod presom“, 2020.). Uređuje blog massigliebe.blogspot.com; zastupljen u novijim edicijama „Fantoma Slobode“, „Čovjek Časopis“, „Libartes“, „AKT“, „Priče iz izolacije“ (Makart 2021.). Učesnik je internacionalnih kompilacija poesié sonore, internacionalnih izložbi DADA umetnosti i festivala kratkih filmova, redovnih poetskih čitanja, radionica kreativnog pisanja „Pisalište“ i kao i književnih kolonija u CK13 (NS). Milojković je vizuelni umetnik, art-performer i od 2021. godine član Engleskog PEN Centra. Trenutno živi u  Londonu.