Kultura

Predstavljanje romana "Herceg Polanski: usmeni ispit iz kreativnog pisanja" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 06 06 2022

Predstavljanje romana "Herceg Polanski: usmeni ispit iz kreativnog pisanja" autora Miloša Grozdanovića biće upriličeno sutra od 19 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su „bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu dvadesetog veka“. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazvala zlo. „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja“ predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste.

(Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković, žiri nagrade „Slaviša Nikolin Živković“)

Miloš Grozdanović rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane Yugo (tri izdanja: 2009, 2010, 2011); Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama (dva izdanja: 2011, 2012) i Mali roman o Konstantinu Velikom (2013).

Bio je profesor kreativnog pisanja u GRUBB fondaciji. Bio je domaćin Književne kolonije u Sičevu 2012. godine. Živi u Nišu.