Kultura

Predstavljanje romana "Propovednik" Bratislava Stamenkovića Batiste

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Utorak, 29 05 2018

Promocija prvog romana leskovačkog pisca Bratislava Stamenkovića Batiste "Propovednik" biće upriličena sutra od 19 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Reč je o istorijskoj priči o dve civilizacije, hrišćanstvu i islamu i sukobu Istoka i Zapada, kao i predrasudama koje nosimo u sebi. Autor je radnju romana smestio u 13. vek, na teritoriji koja obuhvata Siriju, Anadoliju i Antiohiju.

Iz recenzije:

Više razloga postoje zbog koga sam ja napisao ovaj roman. Jedan je što se u to vreme dešavalo drugo hodočašće svetog Save, koji je obilazio sveta mesta u Palestini, Jerusalimu, Siriji i Antiohiji. Drugi razlog je, takođe važan, dešavanja na teritoriji Sirije danas, ratovi koji me podsećaju na ono što se dešavalo i kod nas. Na žalost, razaranje je tamo mnogo veće, uništene su neke tekovine civilizacije kao što je stari grad Aleb i sve one kulturne znamenitosti koje su bile odličje tadašnje civilizacije i tadašnje kulture. Aleb je, inače, bio jedna od raskrsnica na putevima svile. Treći razlog je i što sam hteo i pokušao da se izborim sa nekim sterotipovima i mišljenjima koja vladaju između dve civilizacije, odnosno islama i hrišćanstva. Ono što je evidentno, to je da postoje mnoge sličnosti i podudaranja između učenja koje propovedaju ove dve vere i jedna od stvari koja je mene fascinirala proučavajući tumačenja Kurana je da Kuran, u stvari, prepoznaje sve hrišćanske proroke i božije poslanike i da je Hrist izuzetno poštovan u islamskom svetu i da su pojedini veći delovi u Kuranu posvećeni Devici Mariji. Ta neka saznanja nedostaju nama ovde i ovo je jedan pokušaj da možda približim te neke nepoznanice koje vladaju između ove dve kulture.
Roman je napisan zaista s razlogom i bez simuliranih doskočica. Što je posebno važno, nije dosadan već je dinamičan i sugestivan.Misaonost utkana u roman nije zapala u metafiziku istočnjačke legende niti u hladnu artificijelnu konstrukciju jer je prati igra životne nepredvidljivosti, igra čudesne misterije života.

Autor ima veštinu proživljenosti i dobru poentu, misao koja se pamti i sposobnosti da se umetnički samoodređuje i saopštava.

Dr Ratko Božović – Sociolog